Україна та Італія спільно просуватимуть бренд «Зроблено в Україні» на ринок ЄС

12.04.2023

Україна та Італія дійшли попередньої згоди щодо створення й просування на європейському ринку національного бренду «Зроблено в Україні» за підтримки італійських представників малого й середнього бізнесу. 

Про це повідомляє Міністерство економіки України.

Про спільну роботу домовились Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко, Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак і його заступники Ростислав Шурма та Ігор Жовква під час відеоконференції з Міністром підприємств та виробництва Італійської Республіки Адольфо Урсо.

Під час перемовин сторони зосередили увагу на підтримці українських виробників та експортерів. Також обговорили розвиток співпраці двох країн у галузі легкої промисловості шляхом ширшого залучення профільних українських та італійських промислових асоціацій.

Адольфо Урсо позитивно оцінив таке співробітництво. Адже низку типових товарів українського виробництва можна ідентифікувати як національний бренд України, що сприятиме їх просуванню на європейському ринку, зокрема, завдяки солідарності країн ЄС з Україною.

Також під час розмови обговорили проведення українсько-італійської конференції з відбудови України, яка відбудеться у Римі 26 квітня 2023 року. Ця подія має сприяти розширенню політичної, військової, фінансової та гуманітарної підтримки, яку Італія надає Україні з початку російського повномасштабного вторгнення.

Перший віце-прем’єр-міністр України подякувала Італійській Республіці за потужну підтримку України в її боротьбі за суверенітет і територіальну цілісність. Вона також запропонувала італійським компаніям залишити ринок рф.

«Сьогодні вкрай важливим є посилення санкційного тиску на рф, зокрема, у фінансовому, банківському, оборонному секторах. Очікуємо, що італійські компанії, які продовжують працювати на ринку держави-агресора, ухвалять виважені рішення і залишать російський ринок», – резюмувала Юлія Свириденко.

Довідково

З початку повномасштабного військового вторгнення російської федерації в Україну Італія надає Україні військово-технічну, фінансову та гуманітарну допомогу.

На сьогодні здійснено передачу п’яти пакетів військово-технічної допомоги: 544 ПТРК, 25 ПЗРК, 15 гаубиць, 177 мінометів, артилерійські снаряди, 3028 од. стрілецької зброї, 4722 бронежилети, 1440 шоломів, 300 рацій, 20400 сухпайків, боєприпаси, бронетранспортери, бронеавтомобілі, зимова форма, гусеничні всюдиходи, протирадіолокаційні ракети, міношукачі.

Уряд Італії надав Україні безпосередню фінансову допомогу в розмірі 110 млн євро. Також 5 серпня 2022 року укладено угоду про надання Україні кредиту в сумі 200 млн євро з нульовою процентною ставкою терміном на 15 років з урахуванням пільгового періоду відстрочення погашення кредиту строком 7,5 року.

Через механізми міжнародних організацій Італією виділено 25 млн євро на підтримку України. Італія взяла активну участь у зустрічі країн Великої сімки та міжнародних фінансових інституцій, за результатами якої було погоджено виділення Україні 18,4 млрд доларів США для фінансування бюджету. 

За даними Агентства ООН у справах біженців після 24 лютого 2022 року в Італію прибуло понад 173 тис. громадян України у пошуку тимчасового захисту.

Розміщення та перебування на території Італії тимчасово переміщених громадян України забезпечується за рахунок державного, приватного сектору (розселення в італійські родини) та третинного сектору (волонтерські, благодійні, релігійні організації).