Україна та Литва відзначають зростання товарообігу та посилюють логістичні можливості двох країн, – зустріч глав урядів

Економічна та галузева співпраця

12.04.2018

Україна та Литва відзначають зростання двосторонньої торгівлі, обсяг якої перевищив 1 млрд дол., і посилюють логістичні можливості обох країн. Про це йшлося під час зустрічі прем’єр-міністрів двох країн – Володимира Гройсмана та Саулюса Скверняліса. Зустріч відбулася в Києві в рамках візиту Глави Уряду Литви до України.

Як відзначив Володимир Гройсман, Київ та Вільнюс взяли добрий темп взаємної співпраці, а зустрічі, в тому числі на рівні прем’єр-міністрів, стали доброю традицією у відносинах двох країн.

«Хочу підкреслити важливість наших відносин. Вони знаходяться на високому продуктивному рівні», – сказав Володимир Гройсман.

«Я радий бути тут і показати те, що Литва підтримує Україну на шляху євроінтеграції, вирішення питань безпеки, на шляху реформ», – сказав Саулюс Скверняліс.

Володимир Гройсман відзначив активну наступальну позицію Литви в просуванні ідеї Європейського інвестиційного плану для України 
на різних міжнародних майданчиках, звернув увагу на високу динаміку торговельно-економічного співробітництва і значні перспективи збільшення обсягів вантажних перевезень між портами Чорного і Балтійського морів, у тому числі контейнерним потягом «Вікінг».

Під час перемовин сторони також обговорили ситуацію на Донбасі та необхідність створення миротворчої місії в регіоні. Глава Уряду Литви в рамках візиту до України відвідав Авдіївку і назвав очевидним рішення про продовження політики санкцій проти Росії.

«Словами це важко описати. Бачити не по телебаченню і реагувати на те, що коїться в Європі в  XXI столітті – це важливо», – зазначив Прем’єр-міністр Литви. Окремо сторони обговорили ситуацію навколо російського проекту «Північний потік-2» і дійшли згоди щодо необхідності протидіяти реалізації цієї небезпечної, передусім з політичної точки зору, ініціативи.

Довідково

За підсумками 2017 року обсяг двосторонньої торгівлі товарами між Україною та Литвою зріс на 23,4% і склав 1,054 млрд дол. США. Литва є однією з країн, український експорт до яких з початку російської агресії проти України не тільки не скоротився, але й помітно зріс – за підсумками минулого року на 44,9%.