Україна вибрала квоту на експорт меду до ЄС

Питання торгівлі

11.01.2018

Українські виробники меду використали експортну квоту на постачання меду до ЄС.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк.

“На календарі – 11 січня, а 100% експортної квоти на постачання меду до ЄС уже вибрано, навіть з урахуванням того, що в минулому році її обсяг був збільшений. Зрозуміло, що експорт на цьому не зупиняється, просто продовжується на загальних підставах (на щастя, український продукт є конкурентним на європейському ринку навіть поза межами автономних преференцій). Але водночас дата 11.01 та нульовий баланс свідчать про надвисокий потенціал цієї галузі”, – зазначив заступник міністра.

За його інформацією, в Україні налічується близько 400 000 пасічників, які сумарно виробляють в середньому 70 тис тонн меду на рік, що є найвищим показником в Європі. Майже 57 тис тонн, або 80% всього українського меду експортується – переважно, в Європейський союз. Потенціал виробництва, виходячи з посівів медоутворюючих рослин – до 140 000 тонн меду на рік, вдвічі більше від поточних обсягів.

“Отже, ми маємо ринок збуту та можливість для нарощування поставок. Камінь спотикання – в Україні не діють жодні обов’язкові вимоги до якості меду. Існуючий державний стандарт є добровільним. В той же час, в рамках Угоди про Асоціацію, Україна зобов’язалась впровадити європейські вимоги до меду, які зафіксовані у Директиві Ради 2001/110/ЄС. Дедлайн – кінець наступного року”, .

Українські медороби є найконсервативнішим прошарком консервативного класу аграріїв і внаслідок цього не надто схильні до об’єднання. Однак завдання із напрацювання основного документу в галузі вимагає консолідації зусиль усіх учасників ринку, тож ми сподіваємося на активний feedback.

Також за першу декаду року повністю використано квоту на експорт виноградного та яблучного соку (14 000 тонн) та суттєвий відсоток використання (до 25%) в категоріях продукції птахівництва.