Українська культура допоможе зробити нас “своїми” у ЄС, – Дмитро Кулеба

03.12.2019

Якісний український культурний продукт допоможе пояснити європейцям, що Україна — частина Європи, а не «русского мира», переконаний Віце-прем’єр-міністр з європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба. Про це повідомляє прес-служба Віце-прем’єр-міністра. 

Про це він заявив у вівторок, 3 грудня, виступаючи на щорічній підсумковій конференції Українського культурного фонду.

Віце-прем’єр-міністр зауважив, що мистецтво відіграє важливу роль у зближенні України та ЄС: «Мистецтво руйнує стіни, які існують у свідомості, розвіює туман, який досі є, на жаль, в головах деяких мешканців країн ЄС, які не зовсім розуміють ким є українці. І головне – мистецтво допомагає нам формувати в них дуже чітке уявлення: ми — свої. Ми такі ж, як ви”.

На думку Дмитра Кулеби, Український культурний фонд виконує важливу функцію створення якісного українського продукту. Його поширення сприяє двом важливим для європейської інтеграції завданням: руйнувати мур, який відділяє Україну від аудиторії західноєвропейських країн і ставати “своїми” в Європейському Союзі.

Віце-прем’єр-міністр пояснив, що сподівається на лідерство присутніх у залі митців, менеджерів та фахівців культури у цьому процесі: «Нам надзвичайно важливо пояснити європейській аудиторії, що ми є частиною європейської цивілізації, що ми — європейці, що ми не частина «русского мира».

Довідково

Український культурний фонд створений 2017 року з метою розвитку української національної культури та мистецтва, створення умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості й суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. 2018 року він підтримав реалізацію 297 культурно-мистецьких проектів.

Бюджет Українського культурного фонду в 2020 році складе 0,7 млрд грн. Зокрема,  вдвічі збільшиться фінансування в рамках роботи УКФ, не пов`язаної з кіно: з 250 млн до 500 млн грн. Розширяться також можливості подачі заявок. Раніше одна організація могла подавати одну заявку в УКФ протягом року. Зараз кількість таких заявок від об’єднань і творчих гравців збільшено до 30. Підтвердження від фонду можна отримати на п’ять проектів, які може реалізувати одна установа.