Українські компанії отримають від ЄБРР 20 тисяч євро на власні кліматичні проекти

Допомога ЄС

21.01.2019

З 5 грудня триває прийом заявок від українських компаній на участь в V хвилі програми “Кліматичні Інноваційні Ваучери” від Європейського банку реконструкції та розвитку. Переможці отримають від 20 тисяч євро на реалізацію своїх кліматичних розробок.

Про це повідомили у ГО “Greencubator”. 

 

“Фінансову допомогу отримають українські компанії, розробки яких спрямовані на скорочення обсягів споживання енергії та ресурсоємності підприємств, зменшення викидів парникових газів та негативного впливу на довкілля тощо”, — зазначили у “Greencubator”.

Програму реалізують за принципом співфінансування, коли грант покриває більшу частину (до 80%) витрат на впровадження кліматичної розробки за поданим проектом. Це означає, що компанія-отримувач ваучеру також інвестуватиме не менше 25% від суми гранту.

“Проекти переможців V хвилі програми “Кліматичні Інноваційні Ваучери” зможуть отримати грантове фінансування на загальну суму 130 тис євро. Ми задоволені результатами попередніх чотирьох хвиль і сподіваємось на подальше збільшення якісних заявок від потенційних учасників”, — підкреслив директор департаменту енергоефективності та змін клімату ЄБРР в Україні Сергій Масліченко.

Взяти участь у програмі “Кліматичні Інноваційні Ваучери” можуть приватні компанії, які працюють на ринку не менше 1 року, зареєстровані в Україні та мають українських власників. Потенційні учасники мають ознайомитись з правилами і заповнити заявку до 1 лютого 2019 року включно.

Програма «Кліматичні Інноваційні Ваучери» започаткована в рамках програми ЄБРР «Центр передачі технологій і фінансів у сфері зміни клімату» (FINTECC) за фінансування Євросоюзу. В Україні її впроваджує ГО Greencubator.

Дізнатись про переможців, які вже отримали ваучери на попередніх етапах програми, можна тут.

Нагадаємо, Представництво ЄС приймає заявки на конкурс проектів серед євроклубів. 

Довідково:

Кліматичні інноваційні ваучери – найбільша в Україні грантова програма для компаній-розробників кліматичних та низьковуглецевих технологій. Започаткована в рамках програми ЄБРР “Центр передачі технологій і фінансів у сфері зміни клімату” (FINTECC) за фінансування Євросоюзу. В рамках Програми виділено EUR 1 000 000 на підтримку розробників та втілювачів кліматичних проектів в Україні. Станом на 1 грудня 2018 року відбулося чотири хвилі програми, в результаті яких 26 компаній-переможців отримали 870 000 євро на “зелені” проекти. Фінансування дозволяє кліматичним інноваторам скористатись послугами кваліфікованих експертів та розробників щоб зробити продукт більш конкурентоспроможним.

Громадська організація “Greencubator”  є партнером програми “Кліматичні Інноваційні Ваучери” в Україні з 2017 року. Організація розробляє програмні правила і процедури, організовує процес подачі та відбору компаній, що бажають отримати кліматичні ваучери. Greencubator будує екосистему для стійкого підприємництва, низьковуглецевих інновацій, розвитку “зеленої” економіки в Україні та Східній Європі з  2009 року. Крім Програми Європейського Союзу та Європейського банку реконструкції та розвитку з Кліматичних Інноваційних  Ваучерів, організація проводить табір енергетичних інновацій TeslaCamp та виступає національним партнером найбільшого у світі змагання “зелених” бізнес-ідей ClimateLaunchpad.

Підготовлено за матеріалами ГО Greencubator.