Усі рішення органів влади в Україні мають ухвалюватися через призму внесених в Конституцію змін щодо незворотності курсу на ЄС та НАТО, – Іванна Климпуш-Цинцадзе

18.02.2019

Квінтесенцією євроінтеграційних зусиль української влади стало конституційне закріплення стратегічних цілей членства у ЄС та Північноатлантичному альянсі. Це консолідована позиція усіх гілок влади та запит суспільства стати частиною європейської сім’ї. Це також сигнал для наших партнерів у ЄС щодо незворотності політичного курсу країни у напрямі європейської та євроатлантичної інтеграції. Про це заявила Віце-прем`єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе під час презентації Звіту про виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом у 2018 році.

Вона нагадала, що П’яте засідання Ради асоціації Україна – ЄС засвідчило позитивну оцінку Євросоюзом досягнутого Україною прогресу у виконанні Угоди про асоціацію. «Цей прогрес був би неможливим без потужної підтримки наших партнерів та друзів у ЄС – підтримки як на високому політичному рівні, так і у наданні технічної та експертної допомоги», – зазначила Віце-прем`єрка. Водночас вона вказала на сфери, у яких треба докласти більше зусиль для досягнення глибшої інтеграції з ЄС.

Зокрема, важливим є скасування бар’єрів на митниці. «Якщо буде ухвалено закон про уповноваженого економічного оператора, який понад три роки розглядається в різних редакціях, можемо розраховувати на просування в митній лібералізації та, у перспективі, – на приєднання до Конвенції про єдиний режим транзиту», – наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Також вона нагадала про потребу першочергового ухвалення законодавства щодо технічних регламентів та оцінки відповідності; публічних електронних реєстрів; захисту прав інтелектуальної власності під час переміщення товарів через митний кордон України; забезпечення дотримання прав осіб при проведенні перевірок характеристик нехарчової продукції.  

«Важливими завданнями є розбудова прикордонної і транспортної  інфраструктури, приєднання до європейських транспортних мереж», – додала Віце-прем`єр-міністр, нагадавши, що на 20-му Саміті Україна – ЄС українська сторона запропонувала ЄС цілковито новий амбітний підхід – посилити інтеграцію у пріоритетних секторах. «Цього року ми напрацювали і представили нашим партнерам ЄС конкретні пропозицій щодо алгоритму поглиблення цієї співпраці. У цьому зв’язку та завдяки результативній роботі двосторонніх органів асоціації на 5-му засіданні Ради асоціації узгоджено пріоритетні завдання на 2019 рік», – сказала вона.

За словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, сьогодні переважає сприйняття європейської інтеграції, як привабливої перспективи використання свобод вільного ринку ЄС. З іншого боку, ця тема часто стає об’єктом маніпуляцій недобросовісних політиків. «Але ми маємо чітко усвідомлювати, що європейська інтеграція – це передусім відповідальність. Відповідальність перед власною державою, громадянами та, врешті-решт, партнерами. Таке розуміння європейської інтеграції ставало рушієм та ключем успішності приєднання до ЄС сучасних держав-членів, – підкреслила Віце-прем`єрка, – Саме з таким розумінням європейської інтеграції як органи виконавчої і законодавчої гілок влади, так і громадянське суспільство мають працювати щодня. Лише це дасть нам можливість досягти спільного результату – такого бажаного і вистражданого».  

«П’ять років тому українці вийшли на Майдан саме через європейський вибір і вже сьогодні, завдячуючи імплементації Угоди про асоціацію, є відчутний прогрес у реалізації ключових реформ. Однак, попри цей успіх, є сфери, що потребують активнішої роботи та кращої координації всіх гілок влади. Якщо ви хочете швидше рухатись, ви повинні працювати, як єдина команда. Кабінет Міністрів, Верховна Рада та громадянське суспільство – всі повинні працювати, як єдине ціле», – зазначив Голова Представництва Європейського Союзу в Україні, Посол Хюґ Мінґареллі.

«Наші сусіди усвідомлюють, що ніхто не може закрити перед Україною двері до ЄС та НАТО», – зазначила Перша заступниця Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, коментуючи закріплення курсу на ЄС і НАТО в Конституції і заяву з цього приводу представника Польщі в ООН. Вона наголосила, що Парламент поточного складу має встигнути посилити повноваження Комітету з питань євроінтеграції. «Комітет має бути «ситом» законопроектів на предмет їхньої відповідності європе йській інтеграції», – додала Ірина Геращенко.

За словами в.о. Голови Комітету ВРУ з питань європейської інтеграції Марії Іонової, необхідно закріпити на законодавчому рівні Урядово-парламентську дорожню карту законодавчого забезпечення виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. «Ми озвучуємо проблему і пропонуємо її рішення. Тому ми зареєстрували постанову щодо створення  урядово-парламентської комісії (це також досвід країн ЄС, зокрема, Хорватії). Коли це на законодавчому рівні буде закріплено, коли будуть визначені всі строки, буде календар – відповідальність буде іншою», – підкреслила народна депутатка.

Іванна Климпуш-Цинцадзе  наголосила, що євроінтеграція – це шанс для України побудувати гідне життя та увійти до спільноти націй вільного світу. «Цей шанс протягом двадцяти семи років нашої незалежної історії ми неодноразово марнували: озираючись на Москву у лабіринтах нашої геополітичної багатовекторності, зволікаючи з реформами на догоду олігархічним інтересам і бюрократичній інерції, а іноді й намагаючись розвернути потяг до Європи, що вже встиг рушити з місця. Сьогодні ми впритул наблизилися до того, щоб скористатися цим історичним шансом, шансом побудувати ту Україну, до якої ми прагнемо, – вільну країну, країну свободи та демократії, поваги до власності, де захищені права кожної людини», – наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.  За її словами, окремі політичні сили, які «зненацька підняли голови, але не мали би навіть морального права брати участь у цій громадсько-політичній дискусії, бо демонстрували свою неспроможність щодо реалізації цих гасел протягом  багатьох попередніх років», намагаються зараз змарнувати цей шанс.

Віце-прем’єрка наголосила, що наразі «всі дії та рішення органів законодавчої, виконавчої та судової влади в Україні мають ухвалюватися через призму внесених у Конституцію змін щодо незворотності курсу на європейську та євроатлантичну інтеграцію».

З повним Звітом про виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом у 2018 році можна ознайомитися за посиланням.

Звіт про виконання Угоди підготовлений Урядовим офісом координації європейської та євроатлантичної інтеграції за підтримки Офісу Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України та експертів проекту ЄС «Аssociation4U».

Інші новини

Всі новини