В Україні хочуть заборонити тестування косметики на тваринах

Угода про асоціацію

24.07.2019

Міністерство охорони здоров`я України оприлюднило Проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Технічного регламенту на косметичну продукцію». Про це повідомляє прес-служба МОЗ.

Якщо документ буде схвалено, то вимоги до косметики на українському ринку будуть такими ж, як і на європейському. Порівняно з нинішніми нормами, список заборонених інгредієнтів буде втричі більшим. Під забороною також і тестування косметики на тваринах.

Зараз і українські виробники, і закордонні для українського ринку можуть постачати косметику за «заниженими» вимогами. Перелік заборонених інгредієнтів досить невеликий – він налічує всього 400 позицій. Новий регламент пропонує доповнити цей перелік і розширити його до 1383 позицій. Крім того, новий регламент передбачає використання лише дозволених барвників, консервантів, УФ-фільтрів.

Вимоги до українських і закордонних виробників будуть однаковими. Ті компанії, які вже нині мають потужності для застосування нових стандартів, без проблем перейдуть на нові умови. Для інших передбачений перехідний період – 18 місяців. Це дозволить затвердити нові методології і налагодити процеси без фінансових ризиків для компаній і нечесної конкуренції.

Це, зокрема, актуально щодо заборони випробування косметики на тваринах і перехід на новітні технологічні розробки, зокрема, альтернативні методи тестування косметичної продукції. Наразі в Україні немає затверджених методологій альтернативних випробувань безпеки косметики. Перехідний період дозволить українському косметичному бізнесу розвиватись без перешкод.

Єдині з ЄС норми допоможуть українським виробникам косметичної продукції в середньостроковій перспективі експортувати свою продукцію до країн Європейського Союзу, а іноземні виробники зможуть розміщувати свої виробництва на території України, що сприятиме, зокрема, зменшенню вартості їхньої продукції.

Такі норми діють у Європейському Союзі вже кілька років. І в цих країнах так само нові вимоги до безпеки косметичної продукції впроваджувались з перехідним періодом.

Новий технічний регламент на косметичну продукцію є одним із кроків України щодо виконання умов Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Регламент розроблений на основі Регламенту ЄС №1223/2009. Документ має усунути юридичні розбіжності, а також адміністративні і технічні бар’єри у торгівлі між Україною та країнами Європейського Союзу.

Пропозиції та зауваження до проекту постанови приймаються  у письмовому або електронному вигляді до 17 серпня за адресами: moz.pharma24@gmail.com, ivanzadvornykh@gmail.com, 01601, м. Київ, вул. Михайла Грушевського, 7.