В Україні планують заборонити тестування косметики на тваринах

Угода про асоціацію

16.01.2019

В Україні розробили проект нового технічного регламенту на косметичну продукцію. Документ має усунути юридичні розбіжності та адміністративні і технічні бар’єри у торгівлі з країнами Європейського Союзу.

Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров’я.

“Завдяки новому технічному регламенту українці користуватимуться якісною та безпечною косметичною продукцією. Якщо сьогодні перелік заборонених до використання в косметичній продукції інгредієнтів становить 400, технічний регламент встановлює 1328, а також передбачає використання лише дозволених барвників, консервантів, УФ-фільтрів”, — зазначили в МОЗ.

Після ухвалення змін українські виробники косметичної продукції в середньостроковій перспективі зможуть експортувати свої товари до країн Європейського Союзу,  а іноземні — розміщувати свої виробництва на території України. Це сприятиме, зокрема, зменшенню вартості їхньої продукції.

Крім того, регламент має заборонити випробування косметики на тваринах. Натомість документ дозволяє іноземним та національним компаніям використовувати новітні технологічні розробки, зокрема, альтернативні методи тестування косметичної продукції. Такі правила вже кілька років діють у країнах Європейського Союзу.

Нові вимоги мають набути чинності після перехідного періоду, адже наразі в Україні не затверджені методології альтернативних випробувань безпеки косметики.

“Ці пропозиції – важлива складова євроінтеграції України і виконання умов Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом”, — підкреслили в Міністерстві.

Документ розробили на основі Регламенту ЄС №1223/2009.

Докладніше: Проект постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження Технічного регламенту на косметичну продукцію”

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України схвалив зміни до законодавства, які передбачають заборону використання диких стварин у цирках.

Підготовлено за матералами Міністерства охорони здоров’я України. Оригінал статті читайте за посиланням