В Україні розпочали «перезавантаження» водної політики

09.03.2021

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів розпочинає реформувати водну політику. Водна політика формуватиметься за принципами Водної рамкової директиви ЄС. За словами Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Романа Абрамовського, нова концепція розвитку посилить водний менеджмент та націлить його на досягнення екологічних цілей, поліпшення стану вод та протипаводковий захист.

Український водний сектор створили ще за радянських часів. Тоді не йшлося про інтегроване управління водними ресурсами та добрий екологічний стан вод. Головним було зрошення, осушення та розбудова гідротехнічної інфраструктури. Тому Держводагентство історично поєднує у собі реалізацію господарської функції та збереження водних ресурсів.

На сьогодні українська водна сфера об’єднує зрошувальні та осушувальні системи, канали, протипаводковий захист, сучасні лабораторії моніторингу вод, плани управління річковими басейнами і заходи для досягнення доброго стану вод. Цей перелік функцій з точки зору захисту та відновлення водних ресурсів доволі суперечливий. 

Міністр зазначив, що в Міндовкіллі вивчили досвід колег з Франції, Польщі, Угорщини, Іспанії та Австралії, який показує різні практики управління від винятково басейнових до змішаних. Проте більшість країн дотримуються інтегрованого принципу управління річковими басейнами та розділення функцій і завдань з управління водними ресурсами, їх охорони і відтворення з функціями і завданнями розвитку галузі меліорації земель. Функція гідротехнічної меліорації в більшості країн покладається на державні органи з управління сільським господарством. 

Відтак, Державне агентство водних ресурсі позбудеться невластивих для нього функцій та стане цілком орієнтованим на впровадження водної політики за інтегрованим принципом із застосуванням кліматично стійких підходів до управління водними ресурсами.

Агентство затверджуватиме правила і регулюватиме режими роботи водосховищ, водойм та використання водних ресурсів в умовах кліматичних змін та маловоддя. Крім того, воно впроваджуватиме протипаводковий захист для зменшення негативних наслідків паводків та управління ризиками затоплення.

Зрошення та осушення – функції, що є важливими для забезпечення продовольчої безпеки країни, перейдуть до Міністерства аграрної політики та продовольства України. 

Довідково

Згідно з Планом заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 р. № 1106, Міндовкілля та/або Держводагентство визначені відповідальними / співвідповідальними за імплементацію в Україні джерел права ЄС. 

Інші новини

Всі новини