В Україні розпочали роботу над трьома проектами у сферах управління кордонами та міграцією

27.02.2019

У цьому році громадська організація “Європа без бар’єрів” розпочинає роботу над трьома новими проектами у сферах управління кордонами та міграцією.

Проекти включатимуть масштабні дослідження, активну міжнародну співпрацю, адвокацію і роботу з медіа, зокрема, проведення двох конкурсів і одного воркшопу для журналістів.

Як повідомляється на сайті організації, один з проектів ставить собі за мету сформувати комплексне бачення проблематики українсько-польського кордону та створити якісні умови для перетину кордону усіма категоріями мандрівників. Також за проектом організатори мають на меті вивчити вплив транскордонної торгівлі на життя місцевих громад, впливу можливостей і викликів кордону на жінок і дітей, вплив на розвиток місцевих громад безвізового режиму та Угоди про Асоціацію з ЄС, оцінку новацій в управлінні кордонами в ЄС, і їх вплив на Україну.

У межах дослідження планується висвітлити у ЗМІ таке явище як трудова міграція з України до країн Вишеградської четвірки. Зокрема, детальні і аргументовані дані про нове трудове законодавство у цих країнах, засоби легального працевлаштування, джерела статистичних даних та експертної інтерпретації.

Міжнародна команда дослідників з України, Польщі, Чехії, Словаччини та Угорщини створить довідник “Міфи та стереотипи про українську трудову міграцію до країн Вишеградської четвірки”, що охопить медійний образ трудової міграції з України у ЗМІ п’яти країн, аналіз найпоширеніших помилок і міфів, надасть джерела довірених даних для журналістів, державних службовців і публічних осіб, які мають намір публічно висловлюватися на тему трудової міграції.

Метою третього проекту є поліпшення функціонування пунктів пропуску на українсько-польському кордоні, підвищити якість медійних публікацій на цю тему та розвинути суспільний запит і зацікавленість у проблематиці функціонування пунктів пропуску.

У межах проекту планують провести два українсько-польські експертні семінари у Києві та Варшаві, створити аналітичний звіт “Кордон з людським обличчям”, який аналізуватиме роботу пунктів пропуску у різних вимірах – пришвидшення перетину кордону, трансформація Малого прикордонного руху, вплив безвізу, функціонування пішохідних і залізничних пунктів пропуску тощо. Також польські та українські експерти спільно створять посібник для журналістів “Як писати про кордон” та буде проведено спільний польсько-український конкурс на найкращі матеріали на тему кордону.

Нагадаємо, Віце-прем’єр-міністр Іванна Климпуш-Цинцадзе очолила Міжвідомчу робочу групу з питань координації інтегрованого управління кордонами