В Україні стартував проект ЄС “Право-Justice”

Допомога ЄС

20.06.2018

18 червня 2018 року конференцією високого рівня розпочав свою роботу фінансований Європейським Союзом Проект «Право-Justice», який підтримуватиме реформу сектору юстиції та правосуддя найближчі 2,5 роки, повідомляє Представництво ЄС в Україні.

“Європейський Союз підтримує реформу сектору юстиції в Україні уже протягом десятиліття консультаціями, тренінгами та найкращими практиками щодо встановлення верховенства права. Водночас з новим проектом “Право-Justice” ЄС продовжить допомагати Україні у посиленні ефективності своїх інституцій”, – підкреслив Хюг Мінгареллі, Голова Представництва Європейського Союзу в Україні, під час відкриття конференції приуроченої до запуску “Право-Justice”.

Проект співпрацюватиме разом з українськими партнерами над вдосконаленням механізму визначення політики та координації роботи сектору юстиції, судів та органів судової влади, а також Міністерства юстиції як регулятора приватних юридичних професій (адвокатів, нотаріусів, приватних виконавців, арбітражних керуючих).

“Проект ЄС “Право-Justice” та інші міжнародні партнери будуть працювати з установами сектору юстиції в Україні, аби допомогти забезпечити їхню більшу незалежність, підзвітність та орієнтованість на надання якісних послуг”, – зазначив Керівник Проекту «Право-Justice» Довидас Віткаускас.

Серед іншого Проект “Право-Justice” і надалі підтримуватиме розробку тестових завдань для перевірки професійних юридичних знань суддів, проведення психологічного тестування і сприяння участі представників громадськості у процесі відбору та оцінювання суддів.

Крім того, Проект допомагатиме посилити статус приватних виконавців та інших учасників сектору в цілях забезпечення захисту прав власності та створення сприятливих умов для ведення бізнесу.

Водночас, надважливим завданням Проекту, як і раніше, буде моніторинг та оцінювання сектору юстиції. Для цього в рамках Проекту буде надано допомогу Раді з питань судової реформи, Вищій раді правосуддя, Міністерству юстиції та іншим партнерам у розробці спеціальних можливостей стратегічного планування на рівні кожного відомства.

Довідково

Проект ЄС “Право-Justice” є продовженням Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», реалізованого в 2014-2017 роках. Бенефіціарами Проекту “Право-Justice” є Вища рада правосуддя, Вища кваліфікаційна комісія суддів України, Верховний Суд, Міністерство юстиції, Генеральна прокуратура, Національна асоціація адвокатів України, Асоціація приватних виконавців, Нотаріальна палата тощо. Тривалість Проекту “Право-Justice”: грудень 2017 року – 2020 рік.