В Україні стартує проект ЄС для захисту виборчих прав громадян

Допомога ЄС

07.06.2018

Проект триватиме із січня 2018 року до квітня 2021 року, його бюджет становить 717 тис. євро.

Як повідомляє РБК-Україна з посиланням на інформацію Представництва ЄС, передбачається реформування законодавства про парламентські та місцеві вибори та створення мережі громадських омбудсменів по всій Україні.

“Вільні і чесні вибори – основа демократичної трансформації. Комплексна реформа виборчого законодавства є однією з ключових реформ, які Україна повинна здійснити. Надзвичайно важливо, щоб це було зроблено до наступного виборчого циклу у країні. Поліпшення захисту виборчих прав та інтересів громадян України, зокрема через мережу уповноважених з виборчих прав у регіонах, допоможе зменшити простір для політичної корупції та підвищити довіру до виборчого процесу”, – заявив голова Представництва Європейського союзу в Україні Х’юг Мінгареллі.

Новий проект ЄС впроваджує громадянська мережа ОПОРА спільно з Українським католицьким університетом та Європейським центром підтримки виборів. Проект триватиме із січня 2018 року до квітня 2021 року, його бюджет становить 717 тис. євро, включаючи внесок ЄС в розмірі 628 ти. євро.

Як зазначили в ОПОРІ, лише 15% відкритих кримінальних проваджень на місцевих виборах у 2015 році закінчилися судовими вироками. Близько 70-80% розпочатих кримінальних проваджень не доходять до суду. “Відсутність санкцій за порушення виборчого законодавства є одним з ключових питань в Україні. Необхідно здійснити виборчу реформу перед виборами 2019-2020 рр. Венеціанська комісія, місії спостереження та експертні організації рекомендували Україні пропорційну виборчу систему з відкритими списками”, – зазначає голова правління ОПОРИ Ольга Айвазовська.

Загалом, новий проект допоможе розробити зміни до виборчого законодавства, створити мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав, які у всіх регіонах України здійснюватимуть системний моніторинг та аналіз кримінальних справ з виборчих порушень, роботу судів і поліції. Нагадаємо, раніше в Верховній раді України повідомили, що оновлення складу Центральної виборчої комісії втім питання буде ухвалено не пізніше 1 липня.