В Україні вперше розробили велосипедні держстандарти

09.01.2019

В Україні вперше розробили державні стандарти “Планування та проектування велосипедної інфраструктури”. ДСТУ напрацювали в Державному дорожньому науково-дослідному інституті на замовлення Асоціації велосипедистів Києва за підтримки ULEAD з Європою.

Стандарти містять загальні положення про планування велодоріжок та велоінфраструктури, розділи про її проектування на вулицях, дорогах і перехрестях населених пунктів, а також поза ними. Також велоДСТУ містять вимоги до конструкції та експлуатації велосипедної інфраструктури і парковок.

Проект велосипедних ДСТУ має затвердити національний орган стандартизації — державне підприємство “Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості”.

ДСТУ мають: 

– закласти єдину методологічну основу для планування і проектування велосипедної інфраструктури. Це дасть змогу поліпшити безпеку. 

– сприяти розвантаженню доріг та вулиць, підвищенню безпеки дорожнього руху та зниженню негативного впливу автомобільного транспорту на довкілля (особливо у міських умовах).

– заповнити законодавчу білу пляму і допомогти втілювати в життя розроблені плани веломереж у різних містах України.

Стандарти розробили в межах проекту “Зелене світло для велоруху в громадах / Green Light for Cycling in Hromadas”. Проект реалізує Асоціація велосипедистів Києва за підтримки Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку ULEAD з Європою / ULEAD with Europe за спільного фінансування Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею і Швецією.

Підготовлено за матеріалами Асоціації велосипедистів Києва. Оригінал статті читайте за посиланням