Верховна Рада скасувала “соєві поправки”, які були бар’єром у торгівлі з Євросоюзом

Питання торгівлі

17.01.2020

Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт про внесення змін до Податкового кодексу України. Цей Закон в тому числі скасовує так звані “соєві поправки” – відшкодування ПДВ українським експортерам. 

Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві підтримали 283 народні депутати.

Цей закон передбачає підтримку для вітчизняної сільськогосподарської продукції, серед іншого щодо виробників сої та ріпаку. “Соєві поправки”, які внесли у 2017 році, були бар’єром у торгівлі між Україною та Євросоюзом. Ці поправки скасовували відшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку. Експортери втрачали більше 10 доларів на кожній тоні реалізованої сої, тож малі та середні виробники цієї продукції не могли експортувати її. Тепер цього бар’єру немає.

Нагадаємо, що за 11 місяців 2019 року найбільшу частку коштів за експорт Україна отримала від країн Євросоюзу – 41,8%, 19,2  млрд дол. США. Це на 4,4% більше ніж за аналогічний період 2018 року. Загалом за цей період експорт українських товарів зріс на 6,3%.