Верховна Рада ухвалила приєднання України до Розширеної часткової угоди про культурні маршрути

17.02.2021

16 лютого 2021 року Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроєкт «Про приєднання України до Розширеної часткової угоди про культурні маршрути». «За» проголосували 336 народних депутатів України.

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України.

Зображення: «Via Regia» – культурній шлях, який проходить територією України.

Приєднання до Розширеної часткової Угоди про культурні маршрути дозволить Україні ініціювати та брати участь у транскордонних культурних маршрутах, метою яких є підвищення обізнаності про культурну спадщину з фокусом на теми, що мають символічне значення для європейської єдності, історії, культури.

Приєднання до такої угоди є практичною реалізацією положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Наразі сторонами Розширеної часткової угоди про культурні маршрути є 34 країни, партнерами – Європейський Союз та Всесвітня туристична організація (UNWTO). Сертифікат «Культурні маршрути Ради Європи» як відзнаку якості отримали 40 європейських культурних маршрутів, які проходять понад 50 країнами світу. Територією України проходять лише 3 європейських культурних маршрути. Зокрема, «Via Regia» (шлях, який з раннього середньовіччя поєднує Східну і Західну Європу, пропонуючи різноманітні тревел опції, від традиційного паломництва до подорожей поїздом) та «Європейський маршрут індустріальної спадщини» (культурний маршрут, який представляє спільну європейську пам’ять про наукові відкриття, технологічні інновації і соціальні зрушення в Європі, пов’язані з індустріальною революцією, приваблюючи туристів до індустріальних локацій).

Не менш важливою у складних умовах, в яких опинилася індустрія туризму і гостинності внаслідок пандемії, є діяльність Європейського інституту культурних маршрутів, який надає підтримку країнам-сторонам Розширеної часткової угоди, здійснюючи експертизу та поширюючи інформацію про кращі практики щодо розробки інноваційних проектів в сфері культурного туризму і сталого розвитку територій.

Інші новини

Всі новини