Верховна Рада ухвалила за основу проєкт Закону «Про мультимодальні перевезення»

05.03.2021

5 березня 2021 року Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт № 4258 про мультимодальні перевезення. Він пропонує запровадити в Україні поняття мультимодального та комбінованого перевезення вантажів, а також удосконалити сервіс та спростити адміністративні процедури для перевізників. Законопроєкт підтримали 262 народних депутати.

Мультимодальні перевезення вантажів – це такі, які здійснюються двома або більше видами транспорту на підставі одного договору, а не багатьох, як це наразі передбачено в Україні. Ухвалення законопроєкту в цілому дасть змогу значно збільшити обсяги перевезень вантажів територією України за участю національних транспортних компаній.

Крім того, передбачено, що під час надання послуги з мультимодального перевезення вантажів відповідальність оператора мультимодального перевезення за вантаж перед замовником послуги охоплює період з моменту прийняття ним вантажу до мультимодального перевезення та до моменту видачі вантажу.

Для отримання відшкодування шкоди за втрачений (пошкоджений) вантаж замовнику послуги не потрібно встановлювати, на якому етапі перевезення сталися пошкодження чи втрата вантажу або хто із перевізників не виконав зобов’язання щодо вчасної доставки вантажу. Проєктом Закону передбачено також встановлення граничного розміру відповідальності оператора мультимодального перевезення у спеціальних правах запозичення відповідно до чинної міжнародної практики.

Зокрема, документ має на меті стимулювання зменшення обсягів автотранспорту на користь більш екологічно чистих видів перевезень, таких як водний чи залізничний транспорт.

Довідково

Законопроєкт передбачає імплементацію Директиви Ради 92/106/ЄЕС від 07 грудня 1992 року про встановлення спільних правил для окремих видів комбінованих перевезень вантажів між державами-членами (згідно з додатком XXXII до глави 7 «Транспорт» розділу V «Економічне і галузеве співробітництво» Угоди про асоціацію Україна – ЄС).