Відбулося сьоме засідання Кластера 4 Підкомітету з питань економіки та іншого галузевого співробітництва Комітету асоціації між Україною та ЄС

11.11.2022

11 листопада в режимі відеоконференції Брюссель — Київ відбулося сьоме засідання Кластера 4 «Співробітництво у сфері науки та технологій, інформаційне суспільство, аудіовізуальна політика, освіта, навчання та молодь, культура, співробітництво в галузі спорту та фізичної культури» Підкомітету з питань економіки та іншого галузевого співробітництва Комітету асоціації між Україною та ЄС.

Під час засідання Сторони обговорили поточний стан розвитку української системи освіти, у тому числі прогрес у реалізації стратегії цифрової трансформації освіти і науки в Україні, окрему увагу було приділено науково-дослідним програмам (Horizon Europe and Euratom programmes) та програмі академічної мобільності у сфері освіти та професійного розвитку (Erasmus+ programme 2021-2027), а також процесу інтеграції України до Європейського дослідницького простору. Крім того, Сторони обговорили стан розвитку в сфері національної молодіжної політики та спорту, а також останні зміни в культурній політиці в Україні.

Українська Cторона доповіла про поточний стан розвитку у галузі професійної освіти та навчання в умовах війни, зокрема про стан імплементації програми ЄС «EU4Skills: Better skills for modern Ukraine» та ERASMUS+ program, а також створення прозорих механізмів визнання кваліфікацій, насамперед біженців і внутрішньо переміщених осіб, запровадження мікрокваліфікацій (microcredentials) та освітніх мікромодулів. Окрім того, українська делегація поінформувала учасників щодо прогресу у наближенні до права ЄС у сфері політики з питань аудіовізуальної галузі відповідно до Додатку XXXVIІ Угоди про асоціацію.

Голова делегації Української Сторони наголосив на викликах, які постають перед системою освіти в умовах війни, а також подякував представникам Європейської Сторони за підтримку, яку країни ЄС надають Україні у сфері реформ.

Сторона ЄС відзначила прогрес України у сфері освіти, науки та цифрової трансформації України відповідно до стандартів Європейського Союзу. Європейська делегація також запевнила у своїй подальшій підтримці України і наголосила, що зацікавлена у поглибленні співпраці у сфері розвитку науки та технологій, інформаційного суспільства, аудіовізуальної політики, освіти, навчання, культури, співробітництва в галузі спорту та фізичної культури.

Делегацію Української Сторони очолив перший заступник Міністра освіти і науки України Вітренко Андрій Олександрович. Делегацію Сторони ЄС очолив керівник відділу Служби з питань європейських зовнішніх справ Європейської Комісії Едуард Ауер (Eduard Auer).

Позицію України представляли:

Міністерство освіти і науки України

Міністерство молоді та спорту України

Міністерство культури та інформаційної політики України

Міністерство цифрової трансформації України

Міністерство закордонних справ України

НКЕК

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України.