Вперше люди з інвалідністю, які пересуваються на візках, визнані учасниками дорожнього руху

13.12.2019

Президент підписав закон про організацію дорожнього руху для людей з інвалідністю. Закон забезпечує право людей з інвалідністю на безпечний рух. Про це йдеться на офіційному сайті президента.

Цей закон – це ще один крок України до європейських стандартів безпеки дорожнього руху. Крім того, це важливий елемент інклюзії та захисту прав людини, аби  люди з інвалідністю були включені в усі процеси, мали рівний доступ і однакові можливості.

Згідно з законом, люди з інвалідністю можуть пересуватися на кріслах колісних тротуарами, пішохідними або велосипедними доріжками, по краю проїзної частини дороги, вулиці чи по узбіччю. Важливо, щоби крісла колісні були обладнані світловідбивними пристроями, а під час руху в темний час доби – зовнішніми світловими приладами.

Люди, які рухаються в кріслах колісних, зобов’язані використовувати технічно справні та належним чином обладнані крісла, не перевозити вантажі і/або пасажирів та не буксирувати причепи.

Закон «Про внесення змін до Закону України «Про дорожній рух» щодо організації дорожнього руху для осіб, які рухаються в кріслах колісних» набере чинності 14 грудня і буде введений в дію через шість місяців.