Вперше за роки незалежності Уряд лібералізував сферу надрокористування, – Остап Семерак

Угода про асоціацію

12.06.2018

Уряд ухвалив ініційований Мінприроди перший пакет змін щодо спрощення ведення бізнесу та стимулювання інвестицій у галузь надрокористування в Україні, повідомляє прес-служба Мінприроди.

Як зазначив Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, ним передбачено внесення змін до постанов Кабінету Міністрів №594 і №615, які регулюють дану сферу.

“Вперше за всі роки незалежності ми нарешті лібералізуємо цей ринок. Для мене важливо, що зміни ухвалювалися з врахуванням екологічної складової”, – пояснив Остап Семерак.

Зокрема, було продовжено перехідний період для проходження процедури ОВД, яку Україна зобов’язалася запровадити у рамках виконання Угоди про асоціацію із ЄС. Так, у разі відсутності у надрокористувача результатів оцінки впливу на довкілля (ОВД), він має до 31 грудня 2018 року внести до Єдиного реєстру відповідне повідомлення про плани здійснити таку процедуру.

“Мінприроди пішло назустріч підприємцям і надало можливість провести передбачені законом процедури ОВД без зупинки діяльності”, – сказав Остап Семерак, зазначивши, що станом на сьогодні Мінприроди забезпечує проходження процедури ОВД для понад 600 суб’єктів господарювання і надрокористувачів серед учасників ОВД – близько 30%.

Крім того, спрощено процедуру щодо надання чи продовження дії дозволів. Відтепер їх непотрібно погоджувати у Мінприроди. Це також стосується ділянок, виставлених на аукціон.

“Ми пішли назустріч бізнесу та  спростили процедуру надання спеціальних дозволів на користування надрами. Водночас ми володіємо іншими інструментами, які дозволяють контролювати ситуацію у сфері надрокористування у частині охорони навколишнього природного середовища”, – зазначив Остап Семерак.

Серед головних змін, запропонованих Урядом, також – скасування «апробації» при отриманні дозволу на користування нафтогазоносними надрами, запровадження із 2019 року системи електронної подачі документів для його отримання, скасування плати за продовження строку дії дозволу (для нафтогазоносних надр) та врегулювання питання щодо сплати вартості геологічної інформації (тепер виключно при наданні дозволу). Крім того, скорочено із 90 до 45 днів строк погодження облрадами пропозицій Держгеонадр щодо визначення переліку виставлених на аукціон ділянок.

“Зараз Мінприроди працює над другим пакетом законодавчих змін для лібералізації сфери надрокористування. Зокрема, ми запропонували Уряду розглянути зміни  до постанови № 423, які відкривають доступ до геологічної інформації. Сподіваюся, що цей важливий документ також буде розглянуто  якомога швидше”, – резюмував Міністр екології.  

Нагадаємо, раніше Мінприроди ініціювало створення Робочої групи  з питань реформування відносин у сфері надрокористування, до складу якої увійшли представники профільних міністерств, бізнесу, науковці та екологічна громадськість.