ЄБРР надає гарантію 60 млн євро для підтримки кредитної діяльності українського банку

11.08.2023

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) починає стратегічну співпрацю з найбільшим системно важливим банком України «ПриватБанком» шляхом надання інструменту розподілу ризику у розмірі 60 млн євро. Про це повідомляє Представництво ЄС в Україні.

«ПриватБанк» спеціалізується на обслуговуванні фізичних осіб та мікро-, малих і середніх підприємств (ММСП). Інструмент розподілу ризику ЄБРР допоможе банку збільшити підтримку приватних компаній, які ведуть діяльність у секторах, пов’язаних з сільським господарством, та інших галузях економіки. Він також дозволить збільшити фінансову підтримку приватного бізнесу, що зазнав впливу війни. Це, у свою чергу, сприятиме збереженню людського капіталу і стимулюватиме впровадження «зелених» технологій.

Гарантія, що складається з двох частин, покриє до 50% кредитного ризику за новими кредитами «ПриватБанку», але не більше 50% портфеля. З укладенням цієї угоди загальний обсяг нового фінансування, підтриманого ЄБРР з початку війни, збільшився до 708 млн євро.

Принаймні 80% гарантії надається у межах Програми забезпечення стійкості та джерел засобів існування, яку ЄБРР реалізує для України та сусідніх країн у відповідь на російське вторгнення в Україну, і метою якої є пом’якшення економічних наслідків війни шляхом підтримки стійкості та збереження джерел засобів для існування. 

До 20% (48 млн євро) покриття ризику буде використано для кредитів, які підтримають довгострокові інвестиції ММСП у «зелені» технології відповідно до стандартів ЄС. 

Позичальники, які відповідають вимогам, також отримають фінансовані ЄС технічну допомогу та інвестиційні стимули після завершення їхніх інвестиційних проєктів.

ЄБРР, який пообіцяв збільшити обсяг своїх інвестицій в Україні до 3 млрд євро протягом 2022-23 років у відповідь на розв’язану росією війну, розподіляє ризик за цими інвестиціями з донорами і партнерами. У даному випадку половина ризику ЄБРР за новою угодою покривається гарантією від першої втрати зі Спеціального фонду кризового реагування ЄБРР.

Довідково 

Продовольча безпека і приватний сектор є двома з п’яти пріоритетних сфер, в яких ЄБРР надає підтримку реального сектору української економіки під час війни.

Крім того, пріоритетними сферами інвестицій ЄБРР є енергетична безпека, життєво важлива інфраструктура і торгівля. На додаток до пакету забезпечення стійкості для України та сусідніх країн, які зазнали впливу війни, ЄБРР пообіцяв допомогти з фінансуванням відновлення України, коли це дозволять умови.

«ПриватБанк» повністю належить державі та є найбільшим системно важливим банком в Україні з ринковою часткою 23% за розміром активів (15 млрд дол) станом на кінець 2022 року. Він спеціалізується на обслуговуванні фізичних осіб і ММСП через мережу з 1100 відділень та 5000 банкоматів по всій країні.