ЄС анонсував нову програму підтримки економічного розвитку та надання державних послуг на Донбасі

02.03.2021

Цього року ЄС розпочинає нову програму для підтримки економічного розвитку та надання державних послуг на Донбасі. 

Про це заявив Президент Європейської ради Шарль Мішель на прес-конференції з Президентом України Володимиром Зеленським на контрольному пункті в’їзду-виїзду «Щастя» в межах робочої поїздки на Луганщину.

«Україна робить усе можливе, щоб наші громадяни, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, відчували максимальну підтримку держави», – наголосив Володимир Зеленський.

Глава держави також відзначив масштабні зусилля Євросоюзу для полегшення гуманітарної ситуації на тимчасово окупованих територіях України та в зоні конфлікту, для допомоги у розмінуванні та забезпеченні фінансування Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Зі свого боку Президент Європейської ради зазначив, що побачив на власні очі, як та робота, яку проводить Україна у співпраці з міжнародними партнерами на лінії дотику на Донбасі, покращує щоденне життя людей.

«Цього року ми розпочинаємо нову програму для підтримки економічного розвитку та надання державних послуг у цьому регіоні. Це також включатиме фінансування пунктів в’їзду-виїзду», – зазначив він.

Президент Європейської ради висловив переконання, що повне припинення вогню, відкриття більшої кількості пунктів в’їзду-виїзду, подальша робота з гуманітарного розмінування покращить життя людей по обидва боки лінії дотику, і ЄС готовий підтримувати ці зусилля.

За словами Шарля Мішеля, у ЄС очікують, що Росія забезпечить повний доступ для СММ ОБСЄ до всіх територій України, які наразі не контролюються урядом, а пандемія COVID-19 не повинна використовуватися як привід для подальшого відмежування цих територій від України.

Довідково

2 березня розпочався перший візит в Україну Президента Європейської ради Шарля Мішеля. В рамках візиту Президент Європейської ради побуває на лінії зіткнення та візьме участь у форумі «Україна 30» щодо судової реформи.