ЄС надає додаткові 12 млн. євро підтримки для реформи державного управління в Україні

04.10.2019

Сьогодні ЄС здійснив переказ понад 12 млн. євро до Державного бюджету України. Цей платіж відповідає досягненням України у реалізації заходів реформи державного управління, включаючи, наприклад, запровадження більш конкурентних і прозорих процедур відбору державних службовців. Про це повідомляє прес-служба Представництва ЄС в Україні.

“ЄС продовжує надавати підтримку реформі державного управління в Україні, шляхом поширення знань, найкращих практик та виділення суттєвої фінансової підтримки”, – зазначив Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Посол Матті Маасікас. Також він додав: “Реформа державного управління – одна з ключових реформ, яку проводить Україна. Вдосконалення урядових процедур та стратегічне планування є необхідними кроками для модернізації державної служби та підвищення ефективності та, прозорості урядових послуг, а також їхньої здатності реагувати на вимоги громадян”.

Розрахована на 5 років програма бюджетної підтримки із загальним бюджетом у 90 млн. євро, є частиною комплексної допомоги, яку ЄС надає реформі державного управління, яка також включає технічну допомогу урядовим установам (загалом 14 млн. євро), і спільну із Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) підтримку Української архітектури реформ (загалом 27 млн. євро).

Бюджетна підтримка ЄС зумовлена прогресом, якого досяг Уряд України. Бюджетна підтримка передбачає перерахування коштів ЄС до Державного бюджету України за умови виконання певних умов. Поточний переказ є наступним після двох здійснених раніше на загальну суму 25 млн. євро. Решта два запланованих транші в розмірі 20 млн. євро на 2020 і 2021 роки відповідно, будуть здійснені у разі, якщо Уряд і надалі демонструватиме серйозну налаштованість на реалізацію Стратегії реформування державної служби на основі ефективного Закону про державну службу, і виконання низки особливих умов, серед яких – прийняття Закону про загальну адміністративну процедуру, який є основним законодавчим актом для створення прозорої та підзвітної системи управління.