ЄС підтримує плани уряду відкрити ринок землі в Україні

13.11.2019

ЄС підтримує плани уряду відкрити ринок землі в Україні – крок, що здатен розкрити потужний потенціал української економіки. Реформа має ґрунтуватися на верховенстві права та на принципах сталості, прозорості, справедливості та інклюзивності. Дотримуючись незалежного законодавчого процесу в Україні та суверенної процедури прийняття рішень, ми, разом з іншими міжнародними партнерами, готові запропонувати свій досвід і підтримку.

Вкрай важливо застосувати захисні механізми до відкриття ринку. Це потрібно, аби уникнути надмірної концентрації землі в руках кількох операторів, забезпечити справедливе ставлення до дрібних власників землі, які хочуть продати свої земельні ділянки, та гарантувати права активних малих фермерів, які прагнуть придбати землі сільськогосподарського призначення. Євросоюз уважно оцінить умови, за якими функціонуватиме ринок сільськогосподарської землі, та як здійснюється контроль над захисними механізмами під час впровадження земельної реформи. Дрібні фермери повинні бути в центрі цієї реформи, включно із тими, які ще не зареєстровані як юридичні особи-фізичні особи, що обробляють сільськогосподарські угіддя. Євросоюз рекомендував би поставити таких дрібних фермерів в основу системи державної підтримки.

ЄС дотримується думки, що відкриття ринку землі має бути першим кроком у напрямі ширшої та більш всеосяжної земельної реформи, що охоплює інші елементи у сферах управління землею, політики землекористування, планування та моніторингу, обізнаності у правах користування землею, збільшення земель тощо. Однією з передумов для успіху є підвищення прозорості через відкритий доступ до даних, що стосуються земельних прав, та публікація таких даних. Задля цього потрібно буде провести всеосяжну реформу Держгеокадастру та здійснити перерозподіл деяких функцій цього органу. Євросоюз розглядає можливість подальшого розширення своєї підтримки впровадженню земельної реформи, особливо, зосереджуючись на інституційних змінах (задля управління земельними ресурсами, планування та менеджменту, а також з метою інтеграції Кадастру та Реєстру прав), навчанні та зміцненні потенціалу, а також моніторингу передбачених захисних механізмів.

Верховенство права та дієва судова система є надважливими для успіху реформи ринку землі.