ЄС профінансує грант у понад 50 млн євро на тимчасові мости в Україні

02.06.2023

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), банк ЄС та Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України підписали грантову угоду про виділення понад 50 млн євро. Кошти будуть використані для закупівлі тимчасових мостів, які підвищать мобільність населення України.

Про це повідомляє Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України.

Мости допоможуть Україні подолати проблеми, які виникли внаслідок російських атак, зокрема із поліпшенням доступу українців до базових послуг та необхідної допомоги.

У пріоритеті Агентства – облаштування переправ на тих ділянках доріг, від яких критично залежить гуманітарна ситуація в регіонах. Тимчасові мости, придбані за грантові кошти ЄС, допоможуть відновити доступ українців до життєво важливої гуманітарної, медичної допомоги, базових державних послуг.

ЄІБ надасть Україні грантові кошти ЄС, доступні в межах Інвестиційної платформи сусідства Європейського Союзу (NIP), які до війни передбачалися для підтримки впровадження кредитної угоди ЄІБ щодо транспортного сполучення в Україні.

Цей грант доповнює пакети Екстрених заходів солідарності від ЄІБ, підготовлених у співпраці з Європейською комісією як терміновий захід для підтримки України. Ці заходи передбачають виділення Україні 2,3 млрд євро екстреної допомоги, з яких 1,7 млрд євро вже було виплачено у 2022 році на потреби критичної інфраструктури для забезпечення життєдіяльності країни.

Довідково

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), банк Європейського Союзу, та АТ «Укрзалізниця» підписали грантову угоду від ЄС на суму 6,7 млн євро для підтримки діяльності компанії під час війни.