ЄС відправив 65 шкільних автобусів для України

27.07.2023

Європейський Союз закупив та відправив в Україну 65 шкільних автобусів як частину гуманітарної допомоги в межах Механізму цивільного захисту (EU Civil Protection Mechanism, UCPM).

Про це повідомляє пресслужба Єврокомісії. 

Крім того, ще 205 автобусів було запропоновано надати партнерами в 11 країнах-членах ЄС через Механізм.

За оцінками Європейської Комісії, загалом близько 5,7 мільйона дітей шкільного віку в Україні постраждали внаслідок невиправданої агресії росії, а понад 2800 навчальних закладів було пошкоджено або зруйновано.

Комісія вже виділила 14 мільйонів євро на закупівлю шкільних автобусів та закликає державні та приватні організації в ЄС та за його межами об’єднати зусилля та долучитись до закупівлі автобусів, необхідних для того, щоб українські діти могли безпечного дістатись до своїх шкіл. Зробити це можливо через Механізм цивільного захисту ЄС.

Довідково

У своєму зверненні Президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про спільну ініціативу з першою леді України Оленою Зеленською щодо відновлення пошкоджених українських шкіл.  У грудні 2022 року Європейська Комісія та Уряд України підписали пакет підтримки на суму 100 мільйонів євро для цієї мети. 

Підтримка надійде в Україну через гуманітарних партнерів ЄС та частково у вигляді бюджетної підтримки Уряду України.

Паралельно з цим Комісія разом з Міністерством цифрової трансформації України та DIGITALEUROPE, європейською організацією, що представляє індустрію цифрових технологій, організувала ініціативу «Ноутбуки для України». Метою є збір і доставка ноутбуків, смартфонів і планшетів для задоволення основних потреб шкіл, лікарень і державних адміністрацій у найбільш постраждалих від війни регіонах України.