Єврокомісія запропонувала Україні 1 млрд євро макрофінансової допомоги

Допомога ЄС

09.03.2018

Європейська комісія сформувала пропозицію щодо нової програми макрофінансової допомоги (MFA) для України на суму до 1 млрд євро для підтримки економічної стабілізації та структурних реформ.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Єврокомісії.

В Європейській комісії наголошують, що пропозиція “сформована на запитом української влади та є результатом перемовин президентом Комісії Жан-Клодом Юнкером та Президентом України Петром Порошенком”.

“Нова програма спрямована на реалізацію прогресу, якого було досягнуто у підтримці стабілізації економіки та структурних реформ під час виконання трьох попередніх програм”, – підкреслили в Єврокомісії.

“Сьогоднішня пропозиція щодо четвертої програми макрофінансової допомоги розміром в 1 млрд євро свідчить про солідарність ЄС з Україною. Ця солідарність має йти паралельно з прихильністю української влади до амбітної програми реформ для забезпечення стабільної та процвітаючої України. Ми розраховуємо на підтримку Європейського парламенту та держав-членів для цієї важливої програми”, – так прокоментував рішення Віце-президент ЄК Валдіс Домбровскіс, який відповідає за Євро та соціальний діалог, також відповідає за фінансову стабільність, фінансові послуги та ринок ринків капіталу.

Офіційна пропозиція Єврокомісії щодо четвертої програми макрофінансової підтримки для України має бути затверджена Європейським парламентом та Радою ЄС.

Варто нагадати, на сьогодні  Україна отримала за трьома попередніми програмами кредитів на суму 2,81 млрд євро з початку 2014 року: 1,61 млрд євро були надані у 2014-2015 роках в рамках двох попередніх програм MFA та 1,2 мільярда євро у 2015-2017 роках в якості частини третьої програми.