Європарламент підтримав заборону про відмову від пластикових виробів

28.03.2019

Європейський парламент схвалив законопроект, що передбачає заборону з 2021 року на території ЄС виробництво і продаж одноразових виробів із пластику, зокрема – посуду, кухонного начиння, соломинок для напоїв, ватних паличок. Ініціативу підтримали 560 депутатів, 35 виступили проти, 28 утрималися.

За словами віце-голови Єврокомісії Франса Тіммерманса, Євросоюз не був найбільшим джерелом пластикового забруднення в світі, але цей захід може слугувати прикладом для інших країн.

“Країни Азії дуже зацікавлені в тому, що ми робимо. Латиноамериканські країни теж”, – додав він.

Згідно з документом, до 2029 року в країнах ЄС 90 % пластикових пляшок мають збирати для вторинної переробки, окрім того, їх мають виготовляти з використанням 25 % вторинних матеріалів до 2025 року та 30 % до 2030 року.

Оскільки текст цього законопроекту вже був погоджений на переговорах між Європарламентом та представниками країн-членів у грудні минулого року, очікують, що його швидко затвердять Європейською Радою. Заборона має набути чинності 2021 року.

За даними Єврокомісії, заборонені новими правилами одноразові вироби становлять 70 % відходів, що потрапляють до Світового океану, становлячи загрозу для дикої природи та рибних ресурсів. Тож, ухвалений закон, посилить застосування принципу “забруднювач платить”. Так, за загублені в морі сітки зобов’яжуть платити не рибалок, а їх виробників. 

Довідково:

У січні на розгляд Верховної Ради України внесли законопроект, який пропонує значно обмежити продаж деяких видів поліетиленових пакетів. За даними екологів, у 2012 році кількість пластикового сміття у Світовому океані склала приблизно 165 мільйонів тонн. У 2014 році на поверхні океану лежало 268 940 тонн пластику. Першою країною в світі, що заборонила пластиковий посуд, стала Франція у 2016 році. Навесні минулого року заборонити пластиковий посуд запропонувала Єврокомісія.