Європарламент схвалив заборону використання одноразового пластику після 2021 року

25.10.2018

Європейський парламент у середу схвалив план заборони на виробництво одноразових пластикових виробів, зокрема: ватних паличок, пакетів, соломинок для напоїв, тарілок та столового приладдя після 2021 року.

Інші пластикові вироби, такі як пляшки для напоїв, одноразові коробки для бургерів, харчові контейнери для фруктів, овочів, десертів або морозива, необхідно буде збирати окремо і переробляти в обсязі 90% до 2025 року.

Також Європарламент схвалив пропозиції Європейської Комісії зобов’язати виробників пластикових знарядь для риболовлі покривати витрати на збір сміття в портах, а виробників гігієнічних прокладок, вологих серветок та повітряних кульок – вказувати на етикетці термін розкладання продукту.

Держави-члени ЄС хочуть зобов’язати розробляти національні плани щодо заохочення використання продуктів, придатних для багаторазового використання, а також повторного використання та переробки.

У січні ЄС ухвалив першу загальну стратегію щодо переробки пластику. Відповідно до стратегії, вся пластикова упаковка на ринку ЄС має до 2030 року стати перероблюваною, споживання одноразових пластмас буде скорочено, а навмисне використання мікропластиків буде обмежено.

Щороку європейці генерують 25 млн тонн пластикових відходів, однак лише менше 30% з них йде на переробку. Згідно зі стратегією, до 2030 року цей показник має зрости до 55%. Більшість відходів потрапляють у моря та океани та шкодять рибі й іншим морським тваринам.