Європарламент затвердив нові правила ринку газу, які стосуються “Північного потоку-2”

04.04.2019

Європейський парламент затвердив нові правила ринку газу, які поширюватимуться на трубопроводи з країн, що не входять до складу Європейського Союзу. Йдеться, зокрема і про газопровід “Північний потік-2”.

Про це повідомляє видання “Європейська правда”.

Згідно з рішенням, російський “Газпром” буде зобов’язаний дотримуватись європейських правил, оскільки до нього застосовуватимуть ухвалену газову директиву ЄС.

“Відтепер всі газопроводи з країн, що не входять в ЄС, включаючи “Північний потік-2”, повинні будуть дотримуватися правил ЄС: доступ для третіх сторін, поділ прав власності, недискримінаційні тарифи і прозорість”, — прокоментував ухвалене рішення голова комітету Європарламенту з промисловості, досліджень та енергетики, польський євродепутат Єжи Бузек.

За його словами, це призведе до посилення енергетичної безпеки на континенті.

У Європарламенті зазначили, що змінені правила створять конкурентоспроможніший газовий ринок ЄС, гарантуючи, що власники трубопроводів, які входять на його територію, відокремлені від операторів газопостачання.  

“Трубопроводи повинні стати доступними для інших операторів, як це вже діє відповідно до правил про внутрішні газопроводи ЄС. Споживачі виграють від більшої конкуренції та, отже, від зниження цін”, — йдеться у повідомленні Європарламенту.

Після офіційного схвалення міністрами ЄС Газову директиву опублікують в Офіційному журналі ЄС, за 20 днів потому вона набуде чинності.

Держави-члени Євросоюзу матимуть дев’ять місяців на приведення національного законодавства у відповідність до директиви.

Рішення підтримали 465 європарламентарів, 95 проголосували проти, 68 депутатів утрималися.

Нагадаємо, НАК “Нафтогаз” та п’ять європейських операторів разом працюватимуть над анбандлінгом української ГТС

Підготовлено за матеріалами “Європейської правди”. Оригінал статті читайте за посиланням