З 1 січня Румунія головуватиме у Раді ЄС

22.12.2018

Федеральний канцлер Австрії Себастіан Курц у п’ятницю у Бухаресті передав Президенту та Прем’єру Румунії Головування у Раді ЄС у 2019 році.

Про це повідомляється на Facebook-сторінці Австрійського головування у Раді Європейського Союзу.

“Австрійський федеральний канцлер Себастіан Курц зустрівся з Президентом Румунії Клаусом Йоганнісом та Прем’єр-міністром Віорікою Денчілою для символічної передачі Ради Європейського Союзу. 1 січня Румунія перейме головування в Раді від Австрії. Успіхів!”  — йдеться в повідомленні.

Довідково

Посаду голови Ради Європейського Союзу держави-члени обіймають по черзі упродовж шести місяців. Іншими словами, країни, одна за одною, беруть на себе клопіт організації роботи Ради, контроль за виконанням її завдань, сприяння ухваленню політичних та правових рішень та посередницьку функцію між державами-членами. Головою Ради Європейського Союзу є міністр закордонних справ країни-голови; він головує на засіданнях Ради з загальних та питань. Інші конфігурації Ради очолюють профільні міністри уряду країни-голови (наприклад, Раду з сільського господарства — міністр сільського господарства тощо). На засіданнях Європейської Ради головує Прем’єр-міністр країни-голови.

З січня по червень 2018 року у Раді ЄС головувала Болгарія. З липня по грудень — Австрія.