За ґрантові кошти ЄС відновлять залізничне сполучення між Перемишлем та містечком Хирів на Львівщині

24.04.2019

Спільна українсько-польська громадська організація Лінія 102 отримала ґрант Програми транскордонного співробітництва “Польща-Білорусь-Україна” у розмірі майже 54 тисячі євро для популяризації як привабливого туристичного об’єкта частини Першої угорсько-галицької залізниці  – залізничної гілки європейського стандарту 1435 мм між українським Хировом та польським Перемишлем.

Кошти ґранту скерують на розробку туристичних маршрутів довкола лінії у Перемиському повіті Польщі та Старосамбірському районі Львівської області, туристичне ознакування об’єктів культурної спадщини залізниці, проведення конференції щодо розвитку туризму в районі лінії, розробку стратегії залізничного туризму в регіоні, а також організують серію спільних поїздок лінією для української та польської молоді.

Як повідомляється на Facebook-сторінці громадської організації, з 2016 року українські та польські активісти працють над відновленням залізничного сполучення за цим маршрутом, адже у 2010 році рух на цій ділянці був припинений.

Член правління ГО “Лінія 102” Віктор Гальчинський повідомив, що польська сторона в особі Мінінфраструктури виділила 40 млн злотих на повну перебудову траси Перемишль-Нижанковичі-Держкордон.

“Польська сторона виділила кошти за умови, що українська сторона підтверить можливість прийому поїздів та організацію сполучення з Нижанкович до інших міст регіону. З українського боку маршрут Перемишль-Нижанковичі внесений до пріоритетних завдань Національної транспортної стратегії України на найближчий час”, – зазначив Віктор Гальчинський.

Раніше повідомлялося, що Україна, Словаччина та Угорщина реалізують спільний грантовий проект зі збереження культурної спадщини в Ужгороді. Сторони підписали партнерську угоду для реалізації проекту за участю словацького міста Міхаловце, Ужгорода та угорського міста Шаторальяуйхей. Проект фінансуватимуть в межах Програми транскордонного співробітництва “Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна 2014-2020”.

Також, у іншому місті Львівської області, Бориславі, за кошти Євросоюзу реалізують проект з промоції міста.