Нове законодавство не забороняє продавати “домашнє м’ясо”, – Держпродспоживслужба

Угода про асоціацію

23.03.2018

За словами голови Держпродспоживслужби Володимира Лапи, інформація щодо запровадження повної заборони на продаж “домашнього м’яса”, яка поширюється ЗМІ, є відвертою брехнею, повідомляє прес-служба відомства.

“Я читав у багатьох ЗМІ, що буде заборона продавати домашнє м’ясо. Відверта брехня. Можна привезти на бійню, забити, а потім реалізувати на ринку. Заборони на реалізацію немає. Просто забій повинен проводитися у відповідності з вимогами, які існують у всіх цивілізованих країнах”, – заявив керівник Служби в інтерв’ю виданню “БізнесЦензор”.

За підрахунками Держпродспоживслужби, в середньому 70-80% продукції, яка продається на ринках – це перекупники, які їздять по селах і збирають тварин.

“Немає великої проблеми потім заїхати і забити на бойні. Якщо забиваєш собі, родині, то будь ласка. Не виносиш на ринок – немає проблем. Але коли говоримо про елементи бізнесу, то все повинно бути більш легалізовано. Нецивілізований забій – серйозна загроза для епізоотичної ситуації”, – підсумував Володимир Лапа.

Він також нагадав, що у квітні 2018 року в Україні набирають чинності нові правила забою тварин, які, відповідно, все ж таки вплинуть на правила реалізації готової продукції.

За його словами, вимога про посилення правил забою передбачається Законом “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”. Зокрема, йдеться про те, що з 4 квітня 2018 року зменшується кількість забитих тварин не на бойні (подвірно) в тиждень до трьох голів свійських парнокопитних тварин або інших копитних тварин.

А з 1 січня 2025 року продукти, отримані в результаті забою не на бойні, що має експлуатаційний дозвіл, можуть використовуватися виключно для власного споживання або реалізації на агропромисловому ринку кінцевому споживачу в межах 50 кілометрів від місця забою або в області, в якій він здійснений.

“Раніше можна було забивати три голови в день, а тепер три голови в тиждень. Якщо порахувати по три голови в тиждень, то це 150 голів в рік. Якщо забиваєш менше, то можна це робити для себе. Але якщо більше, то мова йде про бізнес, який повинен працювати за правилами. Бо від жителів сільської місцевості надходить велика кількість скарг, бо мова йде не просто про забій тварин, а й про те, куди потім діваються нутрощі”, – заявив Володимир Лапа.

Володимир Лапа також розповів про те, що наразі в Україні функціонує майже 400 боєнь.

“Географія розташування різна. У деяких випадках максимальний радіус 20 км, що нормально. В окремих випадках – 100 км, і зрозуміло, що ніхто везти на такі відстані не буде. Але тут пропозиція залежить від попиту. Якщо на бійню ніхто не возить, то дооснащувати та брати експлуатаційний дозвіл не вигідно”, – наголосив Голова Держпродспоживслужби.

Щодо можливої повної заборони подвірного забою, зауважив Володимир Лапа, то поки що це лише тільки законодавча пропозиція.