Ольга Стефанішина на бізнес-форумі ЄБРР: єдиний спосіб забезпечити стійкість трансформацій України – посилити нашу обороноздатність

16.05.2024

Єдиний спосіб забезпечити стійкість трансформацій України – це посилити обороноздатність держави. На цьому наголосила Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина під час свого виступу онлайн на заході в межах щорічних зборів та бізнес-форуму Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), що проходить у Єревані, Вірменія.

Учасники дискусії обговорили, зокрема, реалізацію схваленого Радою ЄС українського Плану для Ukraine Facility, а також важливість процесу інтеграції України до ЄС для забезпечення сталості трансформації країни.

«Порядок денний, пов’язаний зі вступом до ЄС, вже став головним рушієм системних і демократичних перетворень в країні, і буде ключовим рушієм не тільки відновлення, але й розбудови, адаптації України як країни, як економіки, до її майбутнього в ЄС і, перш за все, в межах європейського внутрішнього ринку. Це вимагає величезної кількості секторальних перетворень, приведення у відповідність до європейських правил, і цей процес розпочнеться з початком переговорів про вступ. У той же час Український План – це базовий набір показників, які дозволять відслідковувати прогрес у ключових сферах, пов’язаних з інвестиціями, стійкістю економіки тощо», – зазначила Віцепрем’єрка. 

Ольга Стефанішина підкреслила, що процес вступу країни до Європейського Союзу починається і закінчується реформами у сфері верховенства права та функціонування демократичних інститутів. Ці трансформації є насамперед вимогою українського суспільства, і держава почала їх здійснення ще в 2014 році. «Процес вступу до ЄС значно прискорив цю трансформацію, дозволив її структурувати».

«Зараз, коли Україна перебуває на порозі початку переговорів про вступ, наше головне завдання – вибудувати стратегію сталості реформ, збереження їх динаміки. І в цьому процесі ми розраховуємо на підтримку наших партнерів з ЄС», – додала вона. 

Особливу увагу урядовиця приділила питанням відновлення і реконструкції країни протягом всієї війни.