Процес розширення ЄС є рушійною силою процвітання Об’єднаної Європи, – Ольга Стефанішина під час візиту до Румунії

24.07.2024

Процес розширення Європейського Союзу, зокрема вступ України, залишається рушійною силою процвітання Об’єднаної Європи. Про це заявила Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина під час спільної пресконференції за підсумками участі у щорічній зустрічі румунських дипломатів.

Із заявами на пресконференції виступили також Міністерка закордонних справ Румунії Лумініца Одобеску та Віцепрем’єр-міністерка з європейської інтеграції Молдови Крістіна Герасімов.

«ЄС став важливим елементом виживання нашої країни в умовах найжорстокішої війни з часів Другої світової. Європейський Союз підтримав Україну і Молдову, та запевнив, що, коли ця війна закінчиться, наші держави стануть повноправними членами блоку. Важко уявити сильніший сигнал, який можна надіслати українському народу і всім, хто бореться за свободу, можливість жити у демократичній, процвітаючій країні. Безпрецедентна єдність усіх країн-членів ЄС, зокрема наших сусідів, Румунії, зобов’язали нас бути сильнішими, більш відданими, стійкими. Ми докладемо всіх зусиль, щоб та рішучість, яку ми продемонстрували з початку повномасштабного вторгнення, збереглася протягом всього процесу вступу», – підкреслила Ольга Стефанішина під час свого виступу.

Вона наголосила на необхідності зберегти цей імпульс, для того щоб Україна невпинно продовжувала процес внутрішніх трансформацій, що наближають її до ЄС.

Віцепрем’єрка висловила вдячність Міністерці закордонних справ Румунії Лумініці Одобеску за особисту участь у Першій Міжурядовій конференції України та ЄС, та за готовність Румунії ділитися власним досвідом та експертизою.

Окремо Ольга Стефанішина відзначила внесок Румунії в посилення оборонних спроможностей України. Зокрема, на полях Вашингтонського саміту НАТО, Румунія разом зі США, Нідерландами, Італією та Німеччиною виступили з заявою щодо передачі Україні додаткових систем ППО.

«Сподіваюсь, у недалекому майбутньому, коли ми зберемося на зустріч українських дипломатів, ми будемо говорити тільки про «світле» європейське майбутнє України, яка виграла цю жорстоку війну. Водночас процес вступу України до ЄС та розширення Союзу як таке залишається рушійною силою  процвітання об’єднаної Європи. Для України це найбільша гарантія безпеки у післявоєнній реальності. Поки ми боремося, щоб захистити себе від агресії, ми також думаємо про сталий мир в Європі, і про розширення Європейського Союзу. Будьте певні, доки ваша підтримка України є сталою, Україна ніколи не зрадить ваших очікування. Ми стояли, стоїмо і будемо стояти стояти за свою свободу і за майбутнє нашої Європи», – запевнила Віцепрем’єр-міністерка.

Візит відбувся на запрошення Міністра закордонних справ Румунії.