Рада ЄС схвалила макрофінансову допомогу Україні до 35 мільярдів євро та новий кредитний механізм на виконання зобов’язання Групи Семи

Допомога ЄС

11.10.2024

Рада ЄС досягла згоди щодо пакету фінансової допомоги Україні. Йдеться про виняткову позику макрофінансової допомоги у розмірі до 35 млрд євро та механізм кредитної співпраці, який допоможе Україні у погашенні позик обсягом до 45 млрд євро, наданих ЄС та партнерами Групи Семи.

Мета допомоги – надати негайну підтримку для задоволення нагальних фінансових потреб України, які збільшились внаслідок агресії росії.

Погашення виняткової позики макрофінансової допомоги та відповідних двосторонніх кредитів від партнерів Групи Семи за ініціативою додаткових кредитів для збільшення надходжень до бюджету України (Extraordinary RevenueAcceleration Loans for Ukraine, ERA) буде здійснено за рахунок коштів з майбутніх потоків надзвичайних доходів, що походять від знерухомлених російських суверенних активів.

Механізм кредитування України надаватиме ці кошти, а також можливі суми, отримані як добровільні внески від країн-членів ЄС і країн з-поза меж Союзу або з інших джерел, у вигляді фінансової підтримки України задля допомоги їй в обслуговуванні та погашенні позик.

Кредит макрофінансової допомоги у розмірі до 35 млрд євро є внеском ЄС у позику Групи Семи обсягом до 45 млрд євро. Нова операція макрофінансової допомоги буде прив’язана до політичних умов, що узгоджуються з Програмою підтримки України «Ukraine Facility» й, зокрема, з Планом для реалізації цієї Програми. Системи управління й контролю, що були запропоновані у межах Плану для реалізації програми «Ukraine Facility», та конкретні положення щодо запобігання шахрайству та іншим порушенням також застосовуватимуться до позики макрофінансової допомоги.

9 жовтня країни-члени ЄС домовились, що за умови схвалення Європейським Парламентом пропозиції Європейської Комісії без змін, Рада ЄС також затвердить текст, не змінюючи його, – з метою прискореного ухвалення та забезпечення якнайшвидшого надходження макрофінансової допомоги в Україну.

Після ухвалення Європейським Парламентом тексту у першому читання, Рада ЄС планує затвердити регламент за письмовою процедурою. Очікується, що регламент набуде чинності наступного дня після його публікації в Офіційному віснику ЄС.

Це зробить кредит макрофінансової допомоги доступним уже в 2024 році, а виплату – в 2025 році з максимальним терміном погашення протягом 45 років.

Інші новини

Всі новини