Рада ЄС схвалила продовження режиму безмитної торгівлі для України

Допомога ЄС

14.05.2024

Рада ЄС 13 травня остаточно схвалила продовження на 12 місяців режиму безмитної торгівлі для України. Цей режим розпочав діяти у червні 2022 року і буде застосований до червня 2025 року. Також рішення Ради ЄС передбачає два механізми захисту ринку ЄС, а саме:

  • посилення існуючого захисного механізму, який застосовуватиметься на основі регулярного моніторингу;
  • новий, автоматичний захисний механізм, який зобов’яже Єврокомісію знову запровадити квоти, якщо імпорт м’яса птиці, яєць, цукру, вівса, кукурудзи, круп і меду перевищить середнє арифметичне від імпорту у другій половині 2021, 2022 та 2023 роках.

Довідково

31 січня 2024 року Європейська Комісія запропонувала продовжити призупинення ввізних мит та квот на весь імпорт з України та Молдови до ЄС ще на один рік. Пропозиція була представлена в контексті триваючої агресивної війни росії проти України та її впливу на Молдову, необхідності продовжувати економічну підтримку України та Молдови, а також з огляду на те, що Україна та Молдова отримали статус кандидатів на вступ до ЄС у червні 2022 року, переговори про вступ були розпочаті в грудні 2023 року.