У Брюсселі розпочалась триденна зустріч Україна-ЄС щодо 24 переговорного розділу «Юстиція, свобода та безпека»

Вступ України до ЄС

23.10.2024

З 23 по 25 жовтня 2024 року у місті Брюссель, Бельгія, українські переговірники беруть участь у черговій зустрічі в межах двосторонніх сесій України та Європейської Комісії у межах офіційного скринінгу відповідності законодавства України праву ЄС. Такі зустрічі є частиною переговорного процесу вступу країни до Європейського Союзу.

Двосторонні зустрічі присвячені Розділу 24 «Юстиція, свобода та безпека», що належить до кластера 1 «Основи процесу вступу до ЄС» (Fundamentals).

Всі зустрічі відбуваються у гібридному форматі. Участь від України у форматі офлайн та онлайн візьме понад 300 осіб. Голова делегації та головний переговірник – Віцепремʼєр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції – Міністерка юстиції України Ольга Стефанішина, візьме участь у зустрічах онлайн.

Під час свого виступу у перший день зустрічей, 23 жовтня, заступниця Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Людмила Сугак зазначила, що Україна залишається непохитною у своєму прагненні зміцнювати інституційну спроможність правоохоронних органів для того, щоб кожен злочин у будь-якій сфері міг бути ефективно розслідуваний а винні – притягнуті до відповідальності.

«Незважаючи на виклики, спричинені агресією російської федерації, ми прагнемо гарантувати незалежну та ефективну систему слідства та судового переслідування, забезпечуючи при цьому захист прав людини та основоположних прав. Ми повністю усвідомлюємо, що антикорупційні заходи є особливо важливими для кожного місцевого правоохоронного органу та установи. Україна зобов’язується вжити необхідних заходів для того, щоб українські правоохоронні органи були забезпечені достатньою інституційною спроможністю, щоб міграційна та візова політика України повністю відповідала європейській, і щоб Україна могла ефективно співпрацювати з правоохоронними та судовими установами Європейського Союзу», – підкреслила вона.  

Заступник Міністра внутрішніх справ України Олексій Сергєєв зазначив, що Україна попри триваючу російську агресію доклала всіх зусиль задля виконання рекомендацій, представлених Єврокомісією в Звіті щодо України в межах Пакету розширення минулого року.

«Україна вживає заходів як для приведення законодавства у відповідність до європейського, так і для посилення інституційної та операційної спроможності правоохоронних органів. Ми розпочали ці перетворення ще у 2015 році, виконуючи критерії візової лібералізації, але з того часу і Україна, і Європейський Союз зіткнулися з новими викликами, серед яких – гібридні загрози, кіберзлочинність, міграційна криза та безпрецедентна агресивна війна на території України. Протистояння цим викликам зробило нас ще ближчими, і ми вдячні за підтримку з боку ЄС. Готуючись до двосторонньої зустрічі, ми провели велику роботу з аналізу стану відповідності нашого законодавства до права ЄС, і хоча значна частина законодавства в основному узгоджена, ми розуміємо обсяг завдань і всі виклики для повної імплементації. Сьогодні ми готові представити результати нашої роботи, а також виклики та наше бачення подальших кроків. Ми будемо вдячні за ваші рекомендації, коментарі та роз’яснення, адже наша мета – повна інтеграція до безпекового простору Європейського Союзу», – зазначив заступник міністра.

Розділу 24 охоплює широкий спектр питань, пов’язаних з пересуванням людей та міграцією. Українські переговірники презентують європейським партнерам стан наближення національних законодавчих та інституційних рамок до відповідних європейських норм і стандартів. Ключові сфери:

  • боротьба з організованою злочинністю;
  • співпраця у сфері протидії поширення наркотиків;
  • боротьба з тероризмом та попередження радикалізації;
  • співробітництво правоохоронних органів та обмін інформацією;
  • управління кордоном;
  • прихисток;
  • міграція;
  • візова політика;
  • судова співпраця у цивільних та господарських справах, а також кримінальних справах;
  • заходи, вжиті для боротьби з корупцією у сфері юстиції та внутрішніх справ.

Із презентаціями та доповідями виступлять представники Міністерства внутрішніх справ, Міністерства юстиції, Міністерства закордонних справ, Міністерства соціальної політики, Державної служби фінансового моніторингу, Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, Національної поліції, Служби безпеки України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Державної прикордонної служби, Державної міграційної служби, Бюро економічної безпеки України, Офісу Генпрокурора України.

Довідково

Під час двосторонніх зустрічей в межах офіційного скринінгу Єврокомісія спільно з країною-кандидатом на членство в ЄС ретельно порівнюють законодавства, стратегічні рамки, інституційні структури та адміністративні спроможності країни-кандидата зі стандартами ЄС. Це є основою для розробки рекомендацій Єврокомісії у кожній сфері переговорного процесу.

За результатами скринінгу Єврокомісія підготує звіт щодо відповідності законодавства України праву ЄС по кожному переговорному кластеру. З цього документу буде остаточно зрозуміло рівень відповідності і подальший обсяг роботи.