У Києві відбувся дводенний тренінг для державних службовців, залучених у процес вступу України до ЄС у сфері верховенства права

18.07.2024

Тренінг, організований Нідерландським інститутом міжнародних відносин Клінгендейл за підтримки Міністерства закордонних справ Нідерландів у співпраці з Офісом Віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та Міністерством юстиції, має на меті посилити навички українських державних службовців, які беруть участь у переговорному процесі щодо вступу нашої держави до ЄС, зокрема перед майбутнім відкриттям переговорних розділів 23 та 24 «Верховенство права та основоположні права та свободи» та «Правосуддя, свобода, безпека», що є ключовими розділами всього переговорного процесу.

З вітальним словом до учасників заходу звернувся Посол Нідерландів в Україні Єннес де Мол, який відзначив відданість українських фахівців шляху євроінтеграції та готовність швидко та динамічно рухатись у переговорному процесі. Нідерландський дипломат, який завершує свою дипломатичну каденцію в Україні, запевнив у підтримці його країною України на шляху вступу до ЄС.

Крім того, посол нагадав, що сьогодні – десяті роковини після збиття російською ракетою пасажирського літака Малайзійських авіаліній MH17 в українському небі. З його слів, росія має понести справедливе покарання за цей злочин та за всі акти терору, скоєні на нашій землі.

Зі вступним словом також звернулась заступниця Міністра юстиції з питань європейської інтеграції України Людмила Сугак. Вона зокрема подякувала міжнародним партнерам за постійну підтримку України на її євроінтеграційному шляху.

Участь у заході взяло близько 30 представників міністерств, відомств та державних установ України.

У перший день тренінгу, українські держслужбовці розглянули, зокрема, такі питання:

  • Виклики на різних етапах процесу вступу до ЄС;
  • Досвід попередніх хвиль розширення;
  • Вимоги та виклики в межах розгляду переговорних розділів 23 та 24;
  • Взаємодія з партнерами з ЄС та принципи ефективних переговорів про вступ до Євросоюзу;
  • Роль DG NEAR та галузевих генеральних директоратів у процесі вступу.

Другий день було присвячено обговоренню статусу наближення України до стандартів верховенства права та викликів на цьому шляху, було проведено симуляції переговорного процесу з учасниками переговорних груп.

Сесії проводяться експертами Нідерландського інституту міжнародних відносин Клінгендаль (Clingendael Institute), відповідальними за розроблення та впровадження програми. Фахівці мають досвід проведення тренінгів високого рівня з питань вступу до ЄС для країн Західних Балкан, а також спеціалізованих дипломатичних тренінгів та тренінгів з питань взаємодії з ЄС для України та Молдови.

За підсумками дводенного тренінгу учасники отримали сертифікати про успішне проходження курсу.