Україна і Німеччина підписали угоду про співпрацю у сферах науки, технологій, інновацій та вищої освіти

23.10.2024

Уперше з часів здобуття незалежності України підписано окремий міжурядовий договір про науково-технологічну співпрацю України й Німеччини. Про це інформує пресслужба Міністерства освіти і науки України.

23 жовтня під час візиту німецької делегації до України, міністр освіти і науки Оксен Лісовий та федеральна міністерка освіти і наукових досліджень Беттіна Штарк-Ватцінґер підписали Угоду між Кабінетом Міністрів України та урядом Німеччини про співробітництво у сферах науки, технологій, інновацій та вищої освіти.

Двостороння співпраця України і Німеччини охоплюватиме:

  • обмін експертами для реалізації спільних науково-технічних програм;
  • участь у міжнародних проєктах, організацію спільних наукових конференцій, семінарів і симпозіумів;
  • створення і спільне використання інноваційних структур;
  • підтримку програм вищої освіти та розвиток партнерських відносин між університетами обох країн.

Також у межах візиту відбулася презентація чотирьох новостворених українсько-німецьких центрів передових досліджень, які розпочали роботу в цьому році, і є однією з ключових ініціатив науково-технологічної співпраці між Україною і Німеччиною.

Центри передових досліджень — це чотири наукові центри, де українські й німецькі дослідники спільно працюватимуть над дослідженнями та створенням передових технологій. Вони функціонують у Львові, Харкові, Києві та отримують фінансову підтримку Німеччини у розмірі орієнтовно 10 млн євро.

Детальніше про центри:

  • Один з центрів передових досліджень у Львові працює над розробленням нових антибактеріальних сполук, що матимуть важливе значення для медицини та боротьби з інфекційними захворюваннями і будуть вирішувати проблему антибіотикорезистентності;
  • Інший — займається аналізом історичних травм ХХ століття, вивченням важливих історичних подій, спрямованих на осмислення й аналіз суспільних змін та наслідків конфліктів.
  • У Харкові діяльність центру зосереджено на застосуванні плазмових технологій у спінтроніці, що відкриває нові можливості для розвитку передових електронних пристроїв.
  • У Києві центр фокусується на дослідженні квантових матеріалів, розвитку високотехнологічних рішень у галузі інформаційних технологій та фізики.

Підписання Угоди стало черговим важливим кроком у зміцненні українсько-німецьких відносин та розвитку інноваційного потенціалу обох країн. Дякуємо нашим колегам за співпрацю.