Відбулася імітаційна сесія двосторонньої зустрічі України та Єврокомісії щодо права інтелектуальної власності

Наш шлях до ЄС

27.09.2024

У період з 25 по 26 вересня 2024 року відбулася імітаційна сесія двосторонньої зустрічі України та Європейської комісії щодо оцінки відповідності українського законодавства із acquis ЄС (скринінгу) за переговорним розділом 7 «Право інтелектуальної власності».

Мета сесії – підготовка українських переговірників для участі в подальших зустрічах з Єврокомісією.

Відкриваючи сесію, заступник Міністра економіки України Віталій Кіндратів подякував залученим експертам, команді проєкту EU4IP, який фінансується ЄС, та колегам з EUIPO, EPO за колосальну підтримку євроінтеграційних зусиль України, надані необхідні інструменти та постійний обмін досвідом для подальшого наближення національних практик у сфері інтелектуальної власності до європейських.

У межах імітаційної сесії було представлено понад 20 презентацій, які стосуються питань прав промислової власності та правозастосування, авторського права та суміжних прав. Ці питання презентували перший заступник директора Українського національного офісу інтелектуальної власності та інновацій (далі – ІР офісу) Богдан Падучак, заступниця директора ІР офісу Любов Майданик, начальник управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Міністерства охорони здоров’я України Леся Українець.

Експертами для зворотнього зв’язку та рекомендацій для сторін переговорів виступали європейські експерти, а також представники європейських ІР відомств – EUIPO та EPO.

Крім того, до сесії долучилася заступниця начальника управління інтелектуальної власності та інновацій – начальниця відділу державної політики у сфері інтелектуальної власності Міністерства економіки України Інна Шатова, директорка ІР офісу Олена Орлюк, її заступник Владислав Білоцький та радник Микола Потоцький, представники міністерств, судової влади, правоохоронних та інших державних органів.

Захід проведено за сприяння Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції та Команди підтримки реформ Мінекономіки (Reform Support Team, RST). Детальніше про те, як пройшов перший та другий день сесії ‒ на сайті ІР офісу за посиланнями.