ЄС продовжив доступний роумінг для українців ще на рік

15.07.2024

9 липня 2024 року було вп’яте продовжено на рік термін дії Спільної заяви про координацію зусиль для забезпечення доступного роумінгу для українців в ЄС. Вперше така заява була підписана у квітні 2022 року з метою взаємного зниження тарифів для доступного транскордонного зв’язку для громадян України, які тікали до країн ЄС у зв’язку із повномасштабною війною рф.

Європейська Комісія разом з НКЕК активно сприяли досягненню домовленості між 22 європейськими (Altice Portugal, BICS, Bouygues, Deutsche Telekom, Colt, Elisa, Illiad, KPN, Liberty Global, MasOrange, Melita, Orange, Play, Polkomtel, Proximus, Telefonica, Telenor, Three Group, TIM, Odido, United Group, Vodafone) та сімома українськими операторами (3Mob, Data Group, Kyivstar, lifecell, Ukrtelecom, Vega Telekom, Vodafone Ukraine) про продовження Спільної заяви.

Орган європейських регуляторів електронних комунікацій (BEREC) постійно відстежує вплив Спільної заяви. За останніми даними BEREC, оператори, які підписали Спільну заяву, як правило, отримують взаємну вигоду від нижчих тарифів. Європейські оператори продовжують пропонувати тимчасово переміщеним українцям безкоштовні SIM-карти, смартфони, павербанки та ноутбуки, безкоштовні міжнародні дзвінки в Україну та щомісячні пакети послуг, які можна використовувати в країні перебування. Незважаючи на зменшення вхідного трафіку, труднощі зі збереженням абонентської бази, а також необхідність інвестувати у відновлення мережі та інші негативні наслідки триваючої повномасштабної війни рф проти України, українські оператори продовжують надавати безкоштовні або значно знижені тарифи на роумінг, орієнтуючись на потреби своїх клієнтів.

Детальніше можна ознайомитись з інформацією на сайті Єврокомісії.