ЄС виділив на підтримку України перший транш у 1,5 млрд євро від заморожених активів росії

27.07.2024

У п’ятницю, 26 липня, Європейський Союз виділив на підтримку України перший транш у розмірі 1,5 млрд євро, отриманих від заморожених російських активів. Про це повідомила пресслужба Європейської Комісії.

Гроші будуть спрямовані через Європейський фонд миру та інструмент Ukraine Facility для підтримки військового потенціалу України та на потреби відновлення країни.

«Європейський Союз підтримує Україну. Сьогодні ми спрямовуємо 1,5 мільярда євро доходів від знерухомлених російських активів на оборону та відбудову України. Немає кращого символу чи застосування для грошей кремля, ніж зробити Україну і всю Європу безпечнішим місцем для життя», – заявила з нагоди рішення Президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн. 

Замороження активів Центрального банку рф є результатом санкцій ЄС, запроваджених у зв’язку з її війною проти України. Надзвичайні доходи, отримані у зв’язку з цим операторами ЄС, не належать росії та знаходяться на центральних депозитаріях. Наразі ЄС почав спрямовувати ці доходи в Україну.

Передумови

У відповідь на жорстоке та невиправдане вторгнення росії в Україну Європейський Союз та його держави-члени прийняли кілька пакетів санкцій проти рф.

В межах цих санкцій були знерухомлені активи Центрального банку росії, що знаходяться на території ЄС. Заборона на операції, пов’язані з активами та резервами Центрального банку рф та його афілійованих осіб, призводить до накопичення грошових коштів та депозитів на балансах центральних депозитаріїв від фінансових інструментів, термін погашення яких настає, і генерує надзвичайні доходи.

За пропозиціями Комісії та Високого представника у лютому 2024 року Рада ЄС вирішила, що центральні депозитарії цінних паперів, які володіють активами та резервами Центрального банку рф на суму понад 1 млн євро, що були знерухомлені внаслідок санкцій ЄС, повинні бути зарезервовані надзвичайні залишки грошових коштів, що накопичуються внаслідок санкцій ЄС, і не можуть розпоряджатися відповідними чистими доходами, отриманими від операторів ЄС.

Відповідно до пропозицій Комісії та Високого представника, внесених у березні, 21 травня 2024 року, Рада ЄС ухвалила пакет правових актів, що дозволяють використовувати ці чисті прибутки на користь України.