Європейська Комісія пропонує продовжити тимчасовий захист для осіб, які рятуються від російської агресії проти України, до березня 2026 року

11.06.2024

Європейська Комісія запропонувала продовжити тимчасовий захист для осіб, які рятуються від агресії РФ проти України, ще на рік: з 05 березня 2025 року до 04 березня 2026 року.

Про це повідомляє Представництво Європейського Союзу в Україні.

Внаслідок безперервних ударів РФ по цивільній та критичній інфраструктурі по всій Україні, безпечні й сталі умови для повернення в Україну нині відсутні. Таким чином, Європейська Комісія вважає, що причини для надання тимчасового захисту зберігаються, а такий захист слід продовжити ще на рік. Таке реагування — необхідне та доцільне у нинішніх обставинах.

Основна мета — забезпечити усіх, хто рятується від загарбницької війни Росії, прихистком у ЄС, а також надати майже 4,2 млн осіб, які вже користуються тимчасовим захистом у країнах-членах ЄС, усю можливу в нинішніх обставинах стабільність.

Директива про тимчасовий захист дає негайний прихисток і доступ до прав у ЄС, включно з правом на проживання, доступом до ринку праці, житла, соціальної, медичної та іншої допомоги. Директива також допомагає країнам-членам управляти прибуттям людей у організований та ефективний спосіб.

Наступні кроки

Європейська Комісія 13 червня представить пропозицію міністрам у форматі Ради з питань юстиції та внутрішніх справ. Потім цю пропозицію має офіційно ухвалити Рада.

Довідково

ЄС увів у дію Директиву про тимчасовий захист одностайним рішенням країн-членів 4 березня 2022 року, строк її дії був автоматично продовжений на один рік, а далі Радою — ще на рік до 4 березня 2025 року. Зараз тимчасовим захистом у ЄС користуються майже 4,2 млн переміщених з України осіб, серед яких одна третина — діти.

Правовою підставою пропозиції є стаття 4(2) Директиви про тимчасовий захист, яка встановлює, що, поки збережені причини для тимчасового захисту, Рада, на основі пропозиції Комісії, може продовжити такий захист на строк до одного року.

Мережа Плану ЄС із забезпечення готовності до міграції та кризових ситуацій, яка приділяє особливу увагу Україні, а також платформа солідарності з Україною, продовжать свою діяльність із забезпечення загальної ситуативної обізнаності про міграційні наслідки повномасштабного вторгнення Росії в Україну, а також із підготовки до кризи і скоординованого реагування на неї.

Комісія й надалі пильно відслідковуватиме вплив в’їздів, що відбудуться в майбутньому, на можливості країн-членів до прийому. У перспективі важливо продовжити роботу із забезпечення більшого балансу в зусиллях, яких докладають країни-члени.