95% опитаних українських бізнесів повністю або частково готові до роботи на ринку ЄС: опитування EBA

18.10.2024

Українські компанії у переважній більшості готові до умов роботи на ринку Європейського Союзу. Про це свідчать результати опитування серед членських компаній Європейської Бізнес Асоціації (EBA).

Так, 31% опитаних компаній переконані, що вони повністю готові до ведення діяльності в ЄС, 38% – здебільшого готові, 26% – частково готові. Тільки 5% наразі здебільшого не готові працювати за європейськими правилами та стандартами.

Водночас 44% учасників опитування високо оцінили рівень обізнаності в їхній компанії з правилами та вимогами ЄС. У 35% компаній рівень обізнаності є середнім, у 11% – нижчий за середній та ще у 11% – початковий.

Більшість опитаних компаній, а саме 71% позитивно оцінюють вплив євроінтеграційного руху України на їх бізнес, тоді як 21% не відчувають жодного впливу, а 8% оцінюють цей вплив як негативний. Варто зазначити, що 83% бізнесів готові долучатися до формування переговорної позиції України щодо вступу в ЄС.

Оцінки загального прогресу у виконанні євроінтеграційних зобов’язань України є більш поляризованими. В цілому, 52% респондентів вважають, що прогрес України в цій площині є задовільним, а 5% – суттєвим. При цьому інші 42% оцінюють євроінтеграційні зусилля України як несуттєві, а 2% взагалі вважають, що будь-який прогрес відсутній.

Якщо говорити про окремі напрямки, то найбільший прогрес учасники опитування бачать в сфері цифрової трансформації та медіа, транспортній політиці, сільському господарстві та розвитку сільських територій. А найменше досягнень Україна демонструє у напрямку судової влади та фундаментальних прав; правосуддя, свободи та безпеки.

За оцінкою учасників опитування, найкращий діалог щодо євроінтеграційних питань серед органів державної влади бізнес має з Кабінетом Міністрів України (2,92 балів), далі йдуть інші ЦОВ (2,81 балів), Верховна Рада (2,53 балів) та місцеві органи влади (2,46 балів з 5 можливих).

На думку бізнесу, більш швидкому виконанню Україною євроінтеграційних зобов’язань перешкоджає низька інституційна спроможність, в тому числі брак ресурсів та професійних кадрів, недостатня експертиза у органів державної влади, громадськості та бізнесу та відсутність політичної волі.

Щоб стати повноправним членом ЄС, на думку 39% учасників опитування, Україні знадобиться від 5 до 10 років. Ще 30% вважають, що Україна зможе вступити в ЄС впродовж наступних 5 років, а 26% припускають, що на це знадобиться більше 10 років.

Довідково 

Опитування проводилось з 25 червня до 22 серпня 2024 року серед членських компаній Європейської Бізнес Асоціації. Серед опитаних компаній 59% постачають товари або послуги на ринок ЄС, 58% – імпортують товари або послуги з ринку ЄС, 8% – планують вихід на ринок.

Other news

All news