Ольга Стефанішина: Розраховуємо на початок офіційного переговорного процесу ЄС з Україною в червні

Наш шлях до ЄС

29.05.2024

В межах робочого візиту у Брюссель, Бельгія, 29 травня Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина провела зустріч з директором Директорату Європейської Комісії з питань політики сусідства та переговорів з розширення (DG NEAR) Гертом Яном Купманом.

Під час зустрічі йшлося про посилення співпраці між Україною та Європейським Союзом та прогрес України на шляху вступу до ЄС.

«Ми вдячні Єврокомісії та Вам особисто за незмінну підтримку. Ми сподіваємося, що ця співпраця буде тільки посилюватися, і ЄС разом з Україною у червні цього року відкриють нову сторінку відносин, офіційно розпочавши переговорний процес щодо вступу України до Союзу», – зазначила Віцепрем’єрка Ольга Стефанішина.

Ольга Стефанішина нагадала про висновки Європейської Ради від 21-22 березня, які запрошують Раду ЄС швидко ухвалити переговорні рамки і розпочати офіційний переговорний процес без зволікань.

Віцепрем’єр-міністерка підкреслила: «Ми покладаємося на політичну волю країн-членів ЄС ухвалити переговорну рамку в червні. Це не потребує додаткового звіту про прогрес України з виконання чотирьох кроків, визначених Єврокомісією в межах Пакету розширення 2023».

Також під час зустрічі йшлося про захист прав національних меншин (спільнот). Ольга Стефанішина наголосила, що робота у сфері захисту прав національних меншин (спільнот) залишається безумовним пріоритетом для України. Так, 21 травня Державна служба у справах національних меншин та свободи совісті утворила Раду громадських об’єднань національних меншин (громад) України, яка представляє 18 національних меншин. Крім того, триває підготовка до Форуму національних меншин, запланованого на 7 червня в Києві.

Окремим блоком розмови стали потреби України у додатковому фінансуванні Державної служби України з надзвичайних ситуацій (далі – ДСНС). Віце-прем’єр-міністр звернула увагу на важливості додаткового фінансуванні закупівлі спецтехніки для ДСНС.

«Це надзвичайно важливо через триваючі руйнування, спричинені російською агресією проти України. ДСНС відіграє ключову роль у порятунку українських мирних жителів і очищенні небезпечних районів. Ми розраховуємо на можливість спрямувати частину коштів від заморожених російських активів на забезпечення потреб ДСНС»,  – підкреслила Ольга Стефанішина. 

Директор Директорату Єврокомісії з питань політики сусідства та переговорів з розширення (DG NEAR) Герт Ян Купман підкреслив видимість успіхів України на шляху руху до членства в ЄС, а також підтвердив відданість підтримки ЄС України у її боротьбі у війні, розвязаній росією, та подальшій інтеграції до Євросоюзу.