Лібералізацію вантажних автоперевезень між Україною та ЄС продовжено ще на рік

Економічна та галузева співпраця

20.06.2024

20 червня у Брюсселі, Бельгія, заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач та Комісар ЄС з питань транспорту Адіна Велян підписали продовження Угоди про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та ЄС.
Про це повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Таке рішення діятиме до кінця червня 2025. Водночас у документі закладена можливість автоматичного його подовження до кінця року. Угода покликана підтримувати експорт з України під час війни.

Нагадаємо, що Угода про вантажні перевезення автомобільним транспортом була підписана наприкінці червня 2022 року. Вона скасовує вимоги про отримання дозволу на вантажоперевезення в країни ЄС, а також транзитом через країни Союзу. Це дозволяє українському експорту швидше проходити прикордонні пункти пропуску.

Ще один важливий пункт – звільнення від потреби мати міжнародне посвідчення водія, що спрощує процес визнання водійських документів.

Крім пролонгування Угоди, оновлений документ передбачає низку зобов’язань як для українських, так і європейських перевізників. Зокрема, всі водії повинні будуть мати документи, що підтверджують наявність ліцензії на перевезення. Окрім цього, всі вантажівки, що виконують перевезення відповідно до умов Угоди повинні бути спеціально промарковані.

«Угода потрібна не лише Україні, вона також має позитивний вплив і на ринок ЄС. Останнє підтверджують цифри – наприклад, якщо порівнювати минулий рік із 2021, то імпорт з боку ЄС до України зріс на понад 45%. Експорт вітчизняних товарів саме дорогами вдалось збільшити на 45%», – підкреслив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач. 

Також одним із нововведень є наявність підтверджувальних документів для вантажівок, що виїжджають з України порожніми за товаром в країни ЄС.

Також, йдеться про створення спеціальної робочої групи для аналізу впливу лібералізації вантажних перевезень на ринок. Вона включатиме представників України та ЄС.

Єврокомісар зі свого боку зазначила, що підписання Угоди є важливим кроком для зміцнення співпраці між Україною та ЄС та пришвидшення інтеграції України у транспортне середовище ЄС.

Нагадаємо, до початку повномасштабного вторгнення автомобільні перевезення між Україною та країнами ЄС здійснювалися на основі фіксованої кількості дозволів. Останні часто закінчувались передчасно. Підписання Угоди про лібералізацію вантажних перевезень з ЄС у червні 2022 року дозволило забезпечити сталість перевезень зважаючи на руйнування логістичних маршрутів через вторгнення рф та скасувало необхідність отримувати дозволи. Угода, яку було впроваджено через втрату транспортних маршрутів та експортних ринків на сході України внаслідок російської агресії, підтримує ініціативу «Шляхи солідарності» між Україною та ЄС. Вона полегшила транспортування життєво важливих товарів, таких як паливо та гуманітарна допомога в Україну, а також дозволила українському експорту, такому як зерно, руди та сталь, потрапити до ЄС та за його межі.