Ольга Стефанішина: Блок питань щодо державних закупівель стане одним із перших серйозних іспитів у нашому переговорному процесі з ЄС

17.05.2024

Блок питань щодо державних закупівель стане одним з перших серйозних іспитів у нашому переговорному процесі з ЄС. Про це заявила Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної під час інтерв’ю в межах заходу KIEF TALKS на тему: «Євроінтеграція: як Україні відстояти власні економічні інтереси».

Дискусія охопила, зокрема, такі теми як:

  • Стан переговорного процесу щодо вступу в ЄС;
  • Готовність бізнесу та важливість його проактивності під час євроінтеграції України та перемовин про вступ;
  • Майбутня торгівельна рамка для України.

«Україна вступає до Європейського Союзу вперше. Все, що ми знали про процес до цього моменту – теорія. Досвід попередніх хвиль розширення вже нерелевантний для нас, ми рухаємось абсолютно у іншій швидкості, та у іншій якості. Ми подали заявку на членство, вже маючи дуже високий ступінь інтеграції з європейським ринком», – підкреслила Віцепрем’єрка під час свого інтерв’ю.

Віцепрем’єрка також розповіла про очікування та архітектуру майбутніх перемовин про вступ. З її слів, відкриття переговорних розділів – це не початок переговорного процесу, це – останній етап перемовин.

«Фактично, найважливіший процес очікує нас із липня по жовтень 2024 року (двосторонні зустрічі у рамках скринінгу) за результатами якого Єврокомісія зробить висновки щодо наших майбутніх зобов’язань по кожній сфері. Відкриття переговорних розділів – це вже технічний процес. Перший раунд серйозних переговорів буде стосуватись блоку «державні закупівлі». І він може стати великим іспитом, результат якого ми побачимо наприкінці року», – зауважила Ольга Стефанішина.

Урядовиця зазначила також, що вже на початку 2025 року Україна сподівається відкрити переговори по першому з шести переговорних кластерів.

«Швидкість переговорного процесу сьогодні задає Європейська Комісія. З боку України, цей процес може бути набагато швидшим. Однак, і зараз її швидкість є безпрецедентною», – додала вона.