Ольга Стефанішина провела зустріч з Комісаром ЄС з питань внутрішніх справ Ільвою Йоганссон

12.09.2024

Підготовку до двосторонніх сесій в межах скринінгу на відповідність українського законодавства праву Європейського Союзу та продовження дії механізму тимчасового захисту ЄС для українців обговорили Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України – Міністерка юстиції України Ольга Стефанішина та Комісарка ЄС з питань внутрішніх справ Ільва Йоганссон під час зустрічі у Києві 12 вересня.

Віцепрем’єр-міністерка, зокрема, поінформувала Єврокомісарку про підготовку української переговорної команди до другої двосторонньої сесії Україна-ЄС в межах скринінгу щодо Розділу 23 «Верховенство права та основоположні права та свободи» (Кластер 1 «Основи процесу вступу до ЄС»), яка відбудеться у Брюсселі вже 17-19 вересня.

«Від України участь у сесії онлайн та офлайн візьме близько 300 осіб: керівництво судової системи країни, антикорупційної інфраструктури, представники правоохоронних органів. Всі наші переговірники інтенсивно готувалися до цієї зустрічі з травня поточного року. Це справді величезна команда професіоналів, добре підготовлена до переговорного процесу. Це додає мені впевненості, адже в надскладних умовах Україна продовжує залишатись взірцем на євроінтеграційному напрямі, і ми збережемо цей темп», – зазначила Ольга Стефанішина.

Урядовиця висловила окрему подяку за рішення Ради ЄС про продовження тимчасового захисту до 4 березня 2026 року для понад 4 мільйонів українців, які рятуються від війни на території Союзу, та за особисті зусилля Ільви Йоганссон у забезпеченні дотримання прав наших співгромадян в країнах ЄС.

«Ви підтримували нас з першої хвилини російської агресії, ця підтримка була безперервною. І завдяки вашим невтомним зусиллям багато українців почуваються набагато безпечніше з кожним днем і мають відчуття захисту. Я дуже сподіваюся, що новосформована Європейська комісія буде слідувати тією ж траєкторією», – підкреслила Віцепрем’єр-міністерка.

Також у межах зустрічі Ольга Стефанішина поінформувала Єврокомісарку щодо своїх першочергових завдань та планів на посаді Міністра юстиції України.

«Негативне сприйняття держави в контексті верховенства права, боротьби зі злочинністю та корупцією – це та сторінка, яку ми маємо перегорнути. Ми повинні відновити довіру і розповісти про весь той величезний шлях, який Україна пройшла за останні десять років, і продовжує рухатися в цьому напрямку. Для мене особливо важливо, що наш процес вступу до ЄС розпочинається і завершується саме в цій сфері. Це означає, що ми повинні переорієнтуватися на стратегічне мислення, переконатися, що всі досягнення, які ми маємо на сьогоднішній день, є стійкими та функціональними. Попереду ще довгий шлях, і головним завданням на ньому буде змінити це сприйняття, адже це, перш за все, запит українського народу», – зазначила Віцепрем’єр-міністерка.

Крім того, з її слів, зараз, коли вступ України до ЄС виходить далеко за межі політичних критеріїв і виходить на технічний рівень, зокрема і в питаннях правового наближення – цей масштабний процес вимагає високої кваліфікації, сильної координації всередині країни та достатньо адміністративної спроможності, аби дотримуватись строків і відповідати очікуванням наших європейських партнерів. «Правове наближення є одним з ключових елементів розбудови нашої спроможності, і Міністерство юстиції стане інституцією, яка координуватиме, впорядковуватиме та професійно її розвиватиме».