Ольга Стефанішина скоординувала зусилля з Флоренс Бауер, Регіональною директоркою UNFPA, у напрямку реалізації політики рівності та підтримки постраждалих під час війни

21.03.2024

Віцепремʼєрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина зустрілась з Флоренс Бауер, Регіональною директоркою UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення у Східній Європі та Центральній Азії. Участь у зустрічі зокрема взяли: представник Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні Массімо Діана та заступник представника Павло Замостьян.

Ольга Стефанішина подякувала Флоренс Бауер за візит до України та наголосила на важливості подібних зустрічей в контексті подальшої інтенсифікації відносин та реалізації спільних ініціатив в умовах триваючих безпекових загроз.

«Сьогодні ми усі прокинулися під черговий ракетний обстріл російської федерації. І це те, що на жаль уже стало нашою буденністю. Те, до чого звикли ми, наші родини, наші діти. Розуміння того, що все, що ти робиш сьогодні, може зупинитися в будь-який момент – це особливий досвід, який мобілізує стійкість. Дозволяє дивитися на певні речі ширше і робити усе з подвійною силою, аби наближати нашу перемогу та допомогати тим, хто постраждав внаслідок цієї війни», – підкреслила урядовиця. 

Учасники обговорили системні трансформації країни, які продовжуються попри повномасштабну війну, зокрема щодо реалізації політики гендерної рівності, підтримки постраждалих від насильства під час війни, а також боротьби з домашнім насильством.

Флоренс Бауер зокрема поділилась своїми враженнями після відвідування Центру допомоги врятованим у Києві та підкреслила необхідність підтримки, яку надають постраждалим. Вона також зауважила важливість синергії держави спільно з Фондом у реалізації даного проєкту.

«Після деокупації Київщини, коли ми побачили жахливі злочини насильства російських солдат в Україні, ми зрозуміли, що люди потребують негайної підтримки. Ми не можемо залишити їх наодинці з їхнім травматичним досвідом. І це те, що привело нас до розуміння важливості створення свого роду фронт-офісу, місця, де про них подбають, почують і підтримають. Так ми почали відкриватись перші Центри допомоги врятованим, яких сьогодні вже 11 по всій країні. Це було життєво важливе рішення і я дуже рада, що саме UNFPA став нашим надійним партнером на цьому шляху», – сказала Ольга Стефанішина.

Урядовиця підкреслила важливість продовження цієї ініціативи та розширення її масштабів, зокрема з урахуванням нових викликів та напрацьованого досвіду.

Під час зустрічі Віцепрем’єрка також акцентувала на відданості курсу країни на європейську інтеграцію, зокрема в контексті перемовного процесу щодо вступу, що передбачає масштабні реформи та посилення держави, в тому числі в питанні забезпечення прав людини та гендерної рівності.

«Сфера прав людини та гендерної рівності є частиною переговорного розділу “fundamentals”. Перемовини про вступ починаються і закінчуються цим розділом, тобто ці сфери будуть з нами фактично протягом усього процесу вступу. Це вимагає залучення сотень експертів, їхнього наставництва, підвищення кваліфікації, додаткових знань тощо. Для забезпечення динаміки та якості процесу для нас буде дуже цінною підтримка партнерів на цьому шляху», – підкреслила урядовиця.

Флоренс Бауер привітала Україну з набуттям статусу країни-кандидата та рішенням лідерів країн ЄС щодо старту перемовного процесу про вступ України. Вона підкреслила, що цей процес надасть країні колосальні можливості працювати з подвійною силою, зокрема над відновленням та реконструкцією та водночас поставить “людський капітал” у центр усіх політик на шляху до членства.

Наприкінці зустрічі Ольга Стефанішина презентувала Флоренс Бауер квітку ріпака як символ стійкості до викликів, а також символ єднання довкола зусиль з запобігання та протидії сексуальному насильству під час війни.

Other news

All news