Ольга Стефанішина – студентам: не обмежуйте себе у виборах і рухайтеся відповідно до своїх цілей усіма можливими шляхами

31.05.2024

31 травня 2024 року Офіс Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, ГО «UA Experts» за підтримки проєкту Агентства США з міжнародного розвитку USAID «Зміцнення громадської довіри» (UCBI) провели Міжнародний форум «Людський капітал – основа національного євроінтеграційного процесу і сталого відновлення».

Участь у заході зокрема взяли студенти Навчально-наукового інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Т. Шевченка, а також держслужбовці, представники бізнесу, міжнародних та громадських організацій тощо.

У своєму виступі Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина поділилась історією свого кар’єрного шляху та зокрема порадами для ефективної роботи в державному секторі.

Урядовиця зауважила, що лідерство – це насамперед про вміння ухвалювати рішення, і щодо себе, і щодо тих викликів, цілей, які ти ставиш. Попри внутрішні обмеження, попри страх.

«Зараз, під час триваючої повномасштабної війни, я розумію, що неможливих речей немає. Немає таких перешкод, яких не можна подолати, і цілей, яких не можна досягти. Деякі шляхи коротші, деякі довші, як, наприклад, наша перемога – це довгий шлях, але він незворотній. Шлях до лідерства – в ухваленні власних рішень та сміливості брати за них відповідальність», – підкреслила Ольга Стефанішина.

Віцепрем’єрка також поділилась зі студентами досвідом формування власної команди. Головні «лайфхаки», на яких акцентувала увагу посадовиця:

  • успіх проєкту залежить від команди; обирати власну команду варто крізь призму спільних цінностей та здатність до розвитку;
  • не варто обмежувались лише одним вибором; пробувати, помилятись, розширювати свої горизонти – шлях до справжнього лідерства;
  • не існує нездійсненних цілей, але потрібно бути готовим, що шляхи до них можуть бути різними;
    те, що ти робиш, ти маєш робити з любов’ю. Любов є джерелом для натхнення.

Зі свого боку  Сергій Ніжинський, керівник програми, голова «UA Experts», подякував донорам за підтримку та можливість реалізовувати подібні проєкти. «В Україні немає людського ресурсу, в Україні є людський капітал», – переконаний він.

Під час обговорення демографічної стратегії та її ролі у підтримці людського капіталу у процесах євроінтеграції та сталого відновлення України, Олександр Ярема, державний секретар Кабінету Міністрів України, звернувся до молоді.

«Чим більше часу ви будете присвячувати роботі у громадському секторі, тим вищим буде ваш людський капітал». На його переконання, саме громадська діяльність допоможе розвинути такі навички як гнучкість, адаптивність, критичне мислення, вміння працювати в команді тощо.

Оксана Жолнович, міністерка соціальної політики України своєю чергою зауважила, що на сьогодні унікальний час для студентства з погляду наявних можливостей для розвитку.

Євген Кудрявець, перший заступник міністра освіти й науки України, зауважив, що людський капітал є передумовою для реалізації всіх проєктів з розвитку. Він порадив студентам адаптуватися до невизначеності, вчитися працювати з ШІ та розвивати навички комунікації, взаємодії з людьми.

Міжнародний форум став результатом програми «Менторство для лідерів: європейська інтеграція та повоєнне відновлення України», яка акцентувала необхідність своєчасного інвестування в розвиток лідерів для майбутнього відновлення України.

Метою заходу став огляд викликів, що перешкоджають національному розвитку людського капіталу, визначення на основі цього способів та напрямів його підтримки у процесах інтеграції до ЄС і сталого відновлення України.

Довідково

Програма «Менторство для лідерів» реалізується ГО «UA Experts» за ініціативи Офісу Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та підтримки проєкту Агентства США з міжнародного розвитку USAID «Зміцнення громадської довіри» (UCBI)

Проєкт має на меті посилення ролі, спроможності, залучення та практичного внеску молодого покоління (студентів, активної молоді з цільових регіонів), представників/представниць органів місцевої влади та лідерів громадянського суспільства в інтеграцію України з ЄС, підготовку до переговорів про вступ України у ЄС, а також в процеси післявоєнного відновлення України, як наступних лідерів та лідерок європейської України.

Наразі в межах програми проведено 8 менторських сесій для понад 400 учасників, а саме – для студентів Київського національного університету ім. Т. Шевченка; інституту Міжнародних Відносин; “Чернігівської політехніки”; Національного університету “Одеська Юридична Академія” та Таврійського національного університету ім.В.І.Вернадського, а також для представників/-ць органів місцевої влади та лідерів громадянського суспільства.